Tippek a cserepes növények teleltetésére

A cserepes növényeknek, melyek a tél előtt még élvezhették a kinti friss levegőt és a leveleiket esőcseppek frissíthették fel, azokról az őszi hónapok elérkezésével, bizony gondoskodnunk kell.

[wp_ad_camp_1]

Minden évben elérkezik az ősz és egyes növények teleltetése nagyon fontossá válik, mivel ezek nem bírják a fagyokat, a hideg szeleket, és az alacsony hőmérsékletet. Ha ezzel elkésnénk, akkor bizony számolnunk kell azzal, hogy növényünk elpusztul. A meleget szerető dísznövények közé sorolhatóak a levéldísznövények, citrusfélék, pálmák, de még a kaktuszok és muskátlik is. Ezeket betehetjük szobákba, fénnyel teli helyiségekbe, vagy egyes típusokat a pincébe, illetve fagytól mentes helyekre. A bevitel előtt először is kezdjük a növény átvizsgálásával, hogy nem támadták-e valamilyen kártevők, mivel ha ezzel együtt kerülnek be a szobába, nemcsak az adott dísznövényt teszik tönkre, hanem azt is, mellyel együtt teleltessük. Vágjuk le róluk az elszáradt leveleket, töröljük át a cserepeket, gondoskodjunk, hogy olyan helyre tegyük, mely tiszta. Egyes típusok helyének kiválasztásánál legyünk alaposak, olvassunk utána, hogy az adott fajta a teleltetés alatt, mennyire kedveli a napfényt és eszerint válasszuk ki a számára a megfelelő területet.

Cserepes növény

Cserepes növény

Ha már elkészítettük a növényt a teleltetésre és a tökéletes helyet is megtaláltuk, ezután se feledkezzünk el róla. Amennyiben hűvösebb helyre tettük, mint például a folyosó, csak óvatosan öntözzük. Ellenőrizzük a föld nedvességét, vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl, érdemes még az újunkat is a földbe lenyomni. Ne várjuk meg, hogy a növény földje annyira kiszáradjon, hogy a föld elváljon a cserép szélétől, viszont ha mégis ilyen helyzetbe találnánk magunk, a tányérjába öntsünk először vizet, hagyjuk, hogy a föld, lassan szívja meg magát.  A locsolásnál ne használjunk semmilyen tápoldatot, mivel ilyenkor pihennek, attól függetlenül, hogy meleg, fényes helyen vészelik át ezt az időszakot.