Több növényi táplálék fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát fiatal felnőtteknél

A táplálóbb, növényi eredetű ételek fogyasztása minden korosztály számára egészséges, derül ki két kutatási tanulmányból, amelyeket ma publikáltak a Journal of the American Heart Association, az American Heart Association nyílt hozzáférésű folyóiratában.

Az egészséges növényi élelmiszerek fogyasztásának különböző méréseit elemző két külön tanulmányban a kutatók azt találták, hogy mind a fiatal felnőttek, mind a posztmenopauzás nők kevesebb szívrohamban szenvedtek, és kevésbé valószínű, hogy szív- és érrendszeri betegségek alakulnak ki náluk, ha egészséges növényi ételeket fogyasztanak. Az Amerikai Szív Szövetség étrend- és életmód-ajánlásai egy egészséges étrendet javasolnak, amely hangsúlyozza a különféle gyümölcsöket és zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, bőr nélküli baromfit és halat, diót és hüvelyeseket, valamint nem trópusi növényi olajokat. Továbbá javasolja a telített zsírok, transzzsírok, nátrium, vörös hús, édességek és cukros italok korlátozott fogyasztását. Az egyik tanulmány „Növényközpontú étrend és szív- és érrendszeri betegségek kockázata fiatal és felnőttkorban” címmel értékelte, hogy a növényközpontú étrend hosszú távú fogyasztása és a növényközpontú étrend felé történő elmozdulás összefügg-e a fiatal felnőttkorban a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével középkorban.

„A korábbi kutatások egyetlen tápanyagra vagy egyetlen élelmiszerre összpontosítottak, ugyanakkor kevés adat áll rendelkezésre a növényközpontú étrendről és a szív- és érrendszeri betegségek hosszú távú kockázatáról”-mondta Yuni Choi, a tanulmány vezető szerzője és a Minnesota Egyetem Közegészségügyi Iskolájának járványügyi és közösségi egészségügyi osztályának posztdoktori kutatója.