Travel channel – a halott akták

A Halott akták egy amerikai paranormális televíziós sorozat, amelyet 2011. szeptember 23-án mutattak be a Travel Channelen. A programban Amy Allan és Steve DiSchiavi, a New York-i rendőrség egykori gyilkossági nyomozója szerepel, akik ügyfeleik kérésére nyomoznak állítólagos kísértetjárta helyszíneken, hogy bizonyítsák a paranormális tevékenységet.

Travel channel – a halott akták című sorozat leírása és kezdési időpontjai elérhetőek a musor.tv weboldalra látogatva, tehát nézzen be ide és mindent megtudhat a csatornáról és a sorozatról is.  Mindegyik partner a másiktól függetlenül vizsgálja meg az esetet, hogy ne befolyásolja a nyomozás rájuk eső részét. Ügyfeleikkel együtt aztán összejönnek a program utolsó szakaszában, a „leleplezés” során, amikor eredményeiket összehasonlítják egymással. A sorozat 14. évada 2021. október 23. és november 27. között került adásba, hat epizódból áll. Miután az olyan tárgyakat, mint a családi képek, csecsebecsék vagy személyes tárgyak eltávolították egy állítólagos kísértetjárta helyről, Allan végigmegy, és megpróbál kommunikálni a szellemekkel.

Karen Stollznow szkeptikus bíráló szerint Allan gyakran azt állítja, hogy ugyanazt a tevékenységet – például árnyékembereket – több helyen is talál. Egyes tárgyakat – például a vallási ikonográfiát – nem távolítanak el. Stollznow megjegyzi, hogy úgy tűnik, hogy Allan nem kínál bizonyítékot annak igazolására, hogy nem volt előzetesen tudomása egy helyszínről, ami problémás lehet az olyan jól ismert helyek számára, mint az Alcatraz vagy a Lizzie Borden ház. Stollznow DiSchiavit inkább „elfogult hívőként”, semmint szkeptikusként jellemzi, és azt javasolja, hogy a műsort úgy szerkesszék meg, hogy vizsgálata pontosnak tűnjön, eltávolítva Allan megfigyeléseiből azokat a részeket, amelyek nem egyeznek DiSchiavi megállapításaival. Amennyiben érdekli a sorozat nézzen be a musor.tv-re.