Tudnivalók a fenyőmagról

A boltok polcain, illetve egyes főző műsorokban, gyakran találkozhatunk olyan újdonságnak számító fűszerekkel vagy magvakkal, melyek számunkra még ismeretlennek számítanak, viszont fogyasztásukat ajánlják, illetve biztosítanak bennünket arról, hogy csakis használatukkal válhat egy sült vagy desszert finomabbá.

[wp_ad_camp_1]

Így lehetünk a fenyőmaggal is. Bár elsőre furcsán hangozhat, hogy fenyőmagot fogyasszunk, mégis ez egy ismert és nagyon kedvelt fűszernek számít. Számos nemzet konyhájában már az alapelemek közé tartozik, viszont hazánkban még nem örvend nagy népszerűségnek. A fenyőmag számos jótékony hatással van a szervezetünk egészségét tekintve. Megtalálható benne az A-, E-, B1- és B2-vitaminok, amik főleg a hajunk és bőrünk egészsége érdekében nélkülözhetetlenek, valamint hatással vannak a szemünk egészségére is. A vitaminok mellett még magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Erősíti immunrendszerünket, ezért ha szeretnénk a téli betegségeket elkerülni, ebben az időszakban figyeljünk oda még jobban a fogyasztására. Csökkenti a magas vérnyomást, fenntartja a normál koleszterinszintet, tisztítja a vért, használatával megelőzhetjük a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ha nem szeretnénk magában fogyasztani, használjuk salátákhoz, sós vendégváró ételekhez.

Fenyőmag

Fenyőmag

A fenyőmag az őskorban az élelmek közt fontos szerepet töltött be. Leginkább mézben tartósították. A magokon kívül régebben még a fa kérgét és tobozait is felhasználták, ezekből inkább teákat készítettek. A fenyőmagot a tobozokból kézzel piszkálják ki. Azokat a magokat, melyeket ezzel az eljárással nem sikerült kiszedni, kemencébe helyezve pattogtatják ki, ezután feltörik a tobozt, és végül a magokat leforrázzák. A színe a napraforgómaghoz hasonlóan krémszínű, hosszúkás és kissé nagyobb magnak számít. Ára nem mondható kedvezőnek, ami nem is csoda, mivel a hosszadalmas eljárás, amivel a készterméket elkészítik, jócskán növel az árán.