Tudta, hogy mit jelképez a grincsfa?

Az elmúlt években nagyon nagy teret hódít a gincsfák állítása, csak nem ugyanúgy megtalálhatóak z otthonokban, mint az ádventi koszorúk. Habár a grincsek állítása, korántsem olyan régi hagyomány, mint az ádventi koszorú.

[wp_ad_camp_1]

Talán úgy is mondhatnánk, hogy jelen pillanatban éli fénykorát ez a különleges fa. Ugyanis a karácsonyi dekorációkban egyre közkedveltebb. Ismertebb nevén grincsfa, de manófaként is emlegetik. Ez az őrület Amerikából érkezett, mint minden más szokás szerint. A gincsfának egy igazi története van, amely egy animációs filmhez köthető. Vagyis Grincs nem szereti a karácsonyt, de egy kislány rábeszéli, hogy tartson velük az ünnepekre. Majd ajándékba egy borotvát kap, melyen annyira megsértődik és felbőszül, hogy úgy dönt ellopja a város karácsonyfáját. Így is, lesz minden dekorációt, égőt és ami a karácsonyra emlékezet azt ő magával viszi. Az ellopott karácsonyfát összekötözi, melyből megszületik a grincsfa. Ám a történet itt koránt sincs véget. Hiszen aki látott már grincsfát, az tudja, hogy a fa vége az lefelé mutat. És ennek is megvan a miértje.

Grincsfa

Grincsfa

Itt már korántsem olyan kedves a történet, hiszen a fa csúcsa, azért mutat lefelé a mesebeli Grincs szerint, mert az egész karácsonyt annyira utálja, hogy legszívesebben a pokolba kívánná. És a lehajló ággal ezt próbálja szimbolizálni. Amit ezt a történet tudjuk, már lehet, hogy közel sem lesz olyan kedves a szívünkhöz ez a bizony grincsfa. Viszont tény, hogy nagyon nagy divattá vált, és nem vagyunk kötelesek a történethez kötni. Tekinthetünk rá, mint egy szép karácsonyi díszre. Ám ami biztos, hogy az ádventi koszorú, még mindig szebb és kedvesebb a magyar emberek szívéhez. Amennyiben jól átgondoljuk, akkor itt egyáltalán nem az a fontos, hanem, hogy megéljük az ünnepeket.