Tuzson Arborétum, egy eldugott gyöngyszem

Magyarország szépséges vidékekben gazdag hely, ám számos része nem eléggé felkapott, így sokszor a feledés homályába vész. Ilyen az eldugott kis növéngyűjtemény is a Mátrában, a Tuzson Arborétum. Megéri egyszer ellátogatni ide.

[wp_ad_camp_1]

A Tuzson Arborétum A Mátralába nyugati szélén található. A legközelebbi település Tar, melytől mindössze 4,5 km-re fekszik. Tartól a Csevice-források felé véve utunkat, hamar megjárható út, kellemes erdős környezetben, túraútvonalon. Az arborétum területe nagyjából 3,5 hektár. Ezen a területen számos növénykülönlegesség kapott helyet, melyeket érdemes megnézni, mivel igen szép darabok. A park Tuzson János botanikusról kapta nevét. Tuzson János 1925-ben megvásárolta a fenyvespusztai erdőt, ahol állt néhány kisebb díszfa is. Ezt volt az Erzsébet-Liget, melyet valószínűleg 1898-ban telepítetek, Erzsébet királyné emlékének tisztelegve.

Tuzson arborétum

Tuzson arborétum

Tuzson letermelte az erdőt és távoli országokból, földlabdásan hozatott elsősorban örökzöldeket. Biológiai kísérleteket is végzett, az utak mentén található rózsákból például rózsaolajat akart sajtolni, termesztett gyógynövényeket is. A  II. Világháború után az erdőgazdaságé lett a park, a szabad területeket szelídgesztenyével, lucfenyővel ültették be.

Az arborétum sajnos elhanyagolt állapotban van, de szabadon látogatható és az ott élő fák nagy része döbbenetes látványt nyújt különleges méretével, valamint a tűlevelűek által teremtett mesebeli fényekkel. A területen 21 fenyőféle, 6 különleges lomblevelű és számos igen ritka cserje látható. A fák egyik legkülönlegesebbike a hatalmas atlaszcédrus, melyet 1960 körül telepítettek. Törzse közel  290 cm kerületű, Nógrád megye egyetlen atlaszcédrusa.