Új energiahatékonysági követelmények bevezetése

A világunkban minden változás alatt áll. Ezért persze hazánk sem marad ki semmi újból. Nem kell megijedni, idejében mindenre fel lehet, és fel is kell készülni, hiszen általában a változásokat idejében közlik. Tehát következzék néhány fontos információ, melyek hasznosak lehetnek a számunkra.

Hazánkban elég magas a rezsiköltség, és ez részben a huzatos ablakoknak, a nem szigetelt falaknak, valamint az elavult fűtésrendszernek köszönhető. A lakások megérettek már a felújításra, ahol az átlagos kazánok 15 és 20 évesek is lehetnek.

Egy olyan európai uniós rendeletet hoztak, mely alapján idén szeptember 26-a után csak olyan helyiségfűtő és kombinált, vagyis fűtés és melegvíz-termelő készülékek, valamint vízmelegítők hozhatók forgalomba, amelyek megfelelnek a hangteljesítmény-szintre előírt, és a szigorú energiahatékonysági követelményeknek. Persze ezek részletesen benne vannak foglalva a rendeletekbe, az európai uniósba.

A rendeletek nem vonatkoznak a biomasszából előállított biogázzal üzemelő készülékekre, valamint az olyan elektromos teljesítményű kapcsolt helyiségfűtő berendezésekre, melyek legalább maximálisan 50kW-osak. Ezek a rendeletek hazánkra is vonatkoznak, függetlenül attól, hogy a végrehajtást szabályozó nemzeti jogszabály addig megjelenik-e. Persze kivételek mindig és mindenhol vannak. Itt például a gravitációs égéstermék elvezetéssel rendelkező készülékek tehetnek kivételt, melyek a gyűjtőkéményekbe kötöttek. Tehát továbbra is forgalomba hozható lesz az ilyen beépítésre a jelenleg érvényes nemzeti szabályozásnak megfelelő kivitel.

Természetesen az új rendelet nem vonatkozik a hatályba lépése előtt üzembe helyezett készülékekre. Figyelembe kell venni, hogy a készülékek energetikai hatásfokát nem az eddigi szokásos alsó fűtőértékkel kell számolni a rendelet hatályba lépése után, hanem a felső fűtőértékkel, az égéshővel. És a kondenzációs hőnyereséggel is kell számolni. A 100 százalék feletti hatásfokú készülékek megszűnnek.

A szigorítás miatt körülbelül 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenniük a falaknak, a nyílászáróknak, valamint a födémnek a ma érvényes szabványoknál. A felújított épületek, melyek már az új követelmények szerint lesznek felújítva, azok fűtési célú energiafogyasztása akár 25 százalékkal is kevesebb lehet. Tehát a szigetelésnek már 5 centivel vastagabbnak kell lennie, mint eddig volt. Az ablakoknál pedig legalább háromrétegű üvegezéssel ellátott szigetelést szükséges beépíteni.