Új tesztek azonosítják az Alzheimer-kór korai változását a tünetek megjelenése előtt

A svéd Göteborgi Egyetem kutatói, a spanyol Barcelona Beta Kutatóközpont, a szlovéniai Ljubljanai Egyetemi Orvosi Központ és a Párizsi Egyetem munkatársai együtt találták meg a tau fehérje új formáit, amelyek az az Alzheimer-kór korai stádiumát jelentik a kognitív problémák kialakulása előtt.

[wp_ad_camp_1]

A tudósok új eszközöket fejlesztettek ki ezeknek a finom változásoknak a felderítésére, és eredményeiket emberi mintákban igazolták. Abban az időben, amikor a demencia és különösen az Alzheimer-kór előfordulása és társadalmi költségei továbbra is emelkedtek, ez az áttörés nagyon jól jött, mivel a jelenlegi megközelítéseknél jóval korábban lehetővé teheti a betegség kimutatását. Az eredmények fontosak a terápiák e pusztító betegség elleni tesztelésében is. Az Alzheimer-kórra két kóros változás jellemző az agyszövetben. Az egyik egy tau nevű fehérje, míg a másik az amiloid béta peptidet tartalmazza. Mindkettő aggregátumokból álló csomókat képezhet, amelyek fokozatosan felhalmozódnak az agy meghatározott területein. A tau esetében a fehérje egyes egységei finoman elrendezett fibrilláris struktúrákká aggregálódhatnak, amelyet egy foszforilezésnek nevezett biokémiai folyamat könnyít meg. A betegség folyamata során az amiloid béta és a foszforilezett tau (p-tau) felszabadul az agyból a cerebrospinalis folyadékba.

Normális esetben az amyloid béta szintje a cerebrospinalis folyadékban a p-tau előtt néhány évvel kóros állapotba kerül. A p-tau jelenlegi klinikai tesztje rendellenessé válik, amikor memóriazavarok alakulnak ki. Ez megnehezíti a betegségben szenvedők azonosítását a korai szakaszban, még mielőtt túl késő lenne. Hogyan tudjuk tehát megbízhatóan kimutatni ezeket a küszöbérték alatti betegségváltozásokat? E kihívások megválaszolására a tudósok felfedezték, hogy vannak olyan p-tau-formák, amelyeknél a cerebrospinalis folyadék és a vér szintje nagyon rövid időn belül megnő.