Valóban jön a felmelegedés?

A tikkasztó nyári melegek egyre jobban nőnek az északi féltekén. Ennek hátterében az Arktisz, vagyis az Északi-sark felmelegedése áll. Ez hogyan lehetséges? Mi lehet az oka? 2010-ben volt egy nagy hőhullám Oroszországban. Ami az Arktisz melegedése következtében jött létre.

[wp_ad_camp_1]

Ez a hőhullám hat hétig tartott, megölve növényeket és hatalmas erdőtüzeket okozva. Nyugat-Európában 2003-ban volt kánikula, és sokan haltak meg ez miatt. 2012-ben Amerikában ez a hőhullám megtizedelte a termést, a kukoriát és más fontosabb növényt is.

A kutatók elmondása szerint az Arktisz valóban kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a többi kontinens, mivel az olvadó jég felerősíti a napfény hatását.

Felmelegedés

Felmelegedés

A tudósok úgy vélik, hogy ez a hőmérséklet-különbség vezeti az általános nyugatról keletre való mozgását az időjárási rendszernek. És ez hozza a viharokat, valamint ezért lesz a nyár forró és száraz, és a tél pedig igen hideg. A kisebb hőmérséklet-különbség lassítja ezeket a rendszereket, így a hozzájuk kapcsolódó időjárás után is fennáll.

Sajnos ez a fokozott melegedég az élővilágra is hatással van. Például a jegesmedvéknek egyáltalán nem tesz jót, a számuk is csökkenőfélben van.

A kutatók megállapították, hogy nagy veszélyben van az Északi-sark a klímaváltozás miatt. Ehhez pedig nemzetközi összefogás szükséges, hiszen több ország is érintett ebben az ügyben. Felhívják a figyelmet, hogy figyeljenek jobban az emberek a környezetükre, és ami még egészséges, azt próbálják meg megtartani ebben az állapotában. Próbáljanak kevesebb káros anyagokat használni, erre is kitértek a szakemberek. Valamint arra is elmondták, hogy nagy változás előtt áll az emberiség.