Van, amikor a tea is árt az egészségnek

A teának számtalan változatát és készítési módját ismerjük. Cukor nélkül fogyasztva a világ egyik legegészségesebb italaként tartjuk számon, de nem mindegy, mikor és hogyan fogyasztjuk. A tea bizonyos esetekben többet árt, mint használ.

[wp_ad_camp_1]

Már egy ősi kínai mondás is óva int attól, hogy üres gyomorra kezdjünk el teázni. Mintha “farkast engednénk a házba”, olyan hatást válthat ki a magas savtartalmú tea az üres gyomorban. Télen, a dermesztő hidegben szinte elepedünk egy csésze gőzölgő, forró teáért. Csakhogy a túl meleg ital irritálhatja a nyelőcsövet, a torkot és a gyomrot is, ha rendszeresen forró teát iszunk, akár maradandó elváltozásokat is okozhatunk ezekben a szervekben.

Tea és káros hatásai

Tea és káros hatásai

Ugyanakkor a teljesen kihűlt, hideg tea sem ideális, ez a torokban és az orrban túlzott váladékképződést idézhet elő. Az erős tea sokszor hatékonyabb az éberség fokozásában, mint egy csésze kávé. Csakhogy a benne lévő tanninok erős fejfájást és álmatlanságot is okozhatnak. A hozzáértők azt javasolják, soha ne igyunk olyan teát, amit előző nap főztünk. Nemcsak, hogy elvesznek a benne lévő értékes tápanyagok, de kitűnő táptalajt is ad a baktériumoknak.

A tea nem alkalmas arra, hogy a gyógyszereket vele öblítsük le. Tannin tartalma miatt negatívan befolyásolhatja a gyógyszerek hatását, akár teljesen hatástalanná is teheti őket. Közvetlenül étkezés után fogyasztva a tea lassítja az emésztést és képes felborítani valamennyi emésztőszerv működését. Legalább 20-30 percet érdemes várni vele.