Várandóság alatt is szabad edzeni, de csak ügyesen!

A kismamákban rengeteg kérdés merül fel a várandóság alatt végzett testedzéssel kapcsolatban. Ami nagyon fontos, hogy ebben az időszakban is szabad mozogni, de kiemelten szerepet tölt be, hogy szakértőkkel vedd magad körül. Van viszont pár általános szabály a terhesség alatti sportolással kapcsolatban, ám tudnod kell, hogy mindenki egyedi és egyéni helyzetet képvisel.

[wp_ad_camp_1]

Először is fontos, hogy mielőtt elkezdenéd a várandóság alatt a testedzést, mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét. Az orvos megkérdi majd, hogy korábban milyen aktívan sportoltál. Azoknak, akiknek a terhességük előtt is az életük része volt a mozgás, akkor bizony kell és fontos, hogy az életük része maradjon továbbra is a sport. Akik a terhesség előtt viszont soha nem sportoltak, azok ne ebben a 9 hónapban tegyék magukat próbára!

Várandós torna

Várandós torna

Amit tudni kell, hogy a mozgás célja mindegyik trimeszterben más, hiszen alkalmazkodnia kell a kismama testében lezajló változásokhoz. Ennek függvényében az első trimeszterben a cél az energetizálás, itt kardió és relaxáló gyakorlatok javasoltak. A bemelegítésnek minimum 10-15 percig kell tartania. A második trimeszterben az emésztőrendszer és a keringés működésének serkentése a cél, éppen ezért főleg a tartásjavító, és a gerincet mobilizáló és stabilizáló gyakorlatok ajánlottak. A harmadik trimeszterben már még inkább előtérbe kerülnek a tartásjavítást célzó mozdulatok a magzat egyre nagyobb súlya miatt.

Amire figyelni kell az edzések során az az, hogy a préseléses gyakorlatokat kerülni kell, viszont fontos a folyamatos légzés, tehát kerülni kell a lélegzet visszatartással járó gyakorlatokat. A mély nyújtást ugyancsak érdemes kerülni, mivel a szervezetben termelődő relaxin hatására az izmok lazává, az ízületek instabillá válnak. A testsúly növekedésével arányosan pedig fokozatosan csökkenjen az edzések terhelése is.