Védelem az ultraibolya sugarak ellen

Napjainkban egyre több szó esik az ultraibolya sugarak elleni védekezésről. A Föld élőlényeinek számára a napsugárzás az élet egyik alkotóeleme. Szükség van rá a fotoszintézishez, meleget ad, hatással van a bioritmusra, a napfény pedig segíti a szervezet D vitamin termelését. Azonban nagyon fontos, hogy szervezetünk csak egészséges mértékben részesüljön a napsugárzásból.

A napfény ultraviola sugarakat, közismertebb nevén UV sugarakat bocsát ki. Az UV sugárzás, amely eléri a föld felszínét, körülbelül 95 százalékban UVA, és mintegy 5 százalékban UVB sugarakat jelent. Ezek az ultraibolya sugarak fontos biológiai jelentőséggel bírnak. Jó tudni, hogy mi a különbség a Föld felszínét elérő kétfajta sugárzás között. Az UV sugarak eltérő elektromágneses sugárzással bírnak. Az UVA sugarak a 320-400 nanométeres, az UVB sugarak pedig 280-320 nanométeres tartományba esnek. Bőrünkre nézve ez azt jelenti, hogy az UVA sugarak az emberi bőrt érve mélyebbre hatolnak, ahol képesek lebontani a bőrben lévő kollagént és az elasztint. Az UVB sugarak a bőr felsőbb rétegét, az epidermiszt képesek roncsolni, komolyabb égési és felületi bőrkárosodást okozva.

Az UV sugarak nem csak bőrünket, de szemünket is károsíthatják. Ez az információ azonban már kevésbé annyira közismert, mint a bőrvédelemmel kapcsolatos tudnivalók. Az ultraibolya sugarak ellen már sokan használnak magas fényvédő faktorszámú krémeket, de érdemes megfelelő gondot fordítani szemünk védelmére is. A napszemüveg mára már nem csak egy egyszerű, leginkább divatos kiegészítő lehet. A jól megválasztott, UV-védelemmel ellátott napszemüveggel szemünket, hosszabb távon pedig látásunkat, annak minőségét tudjuk megóni. A tartós, nagy mennyiségű UV-sugárzás ugyanis kötőhártya-, szaruhártya-gyulladást, akár szürkehályog kialakulását, még rosszabb esetben retina problémákat eredményezhet. Védekezzünk megfelelően a káros sugárzás ellen bőrünk és szemünk világának megóvása érdekében!