Vegánok világa – trend vagy tudatosság?

A veganizmus, vagyis az állati eredetű alapanyagok, termékek használatának teljes körű mellőzése egyre nagyobb teret hódít. A vegán mentalitás jelentkezhet táplálkozás terén, a ruházati és higiéniai termékek megválasztásánál, vagy akár a szórakozás kapcsán is. Aki valóban komolyan veszi a veganizmus alapelveit, az állatok tárgyakként való kezelése ellen emeli fel a szavát.

A vegán életmód nem keverhető össze a vegetáriánus gondolkodással. Ugyanis míg a vegetáriánusok a húsfélék, halak, szárnyasok fogyasztását zárják ki az étrendjükből, a vegánok minden állati származéktól mentesen élik mindennapjaikat. A veganizmus egy olyan, mára egyre népszerűbb gondolkodásmód, amely egyben állatjogi mozgalomnak is tekinthető. Vegán bárki lehet, aki etikai megfontolásból, az állatok szeretete és élethez való joguk érdekében kíván küzdeni úgy. Emellett dönthet valaki egészségügyi okok miatt is úgy, hogy nem fogyaszt/használ állati eredetű termékeket. Földünk, valamint a természet védelme érdekében is lehet úgy dönteni, hogy elhagyjuk az állati eredetű anyagokat. Ezt nevezik másként ökológiai veganizmusnak.

Azonban mindazok, akik a növényi alapú táplálkozást választják, megfelelő körültekintéssel kell, hogy eljárjanak az étkezés összeállítása során. Szervezetünknek sokféle alapanyagra, ásványi anyagra, fehérjére és vitaminokra van szüksége, melyek egy része állati eredetű hatóanyag, vagy hordozóanyag. Ezeket valahogy pótolni kell ahhoz, hogy vegán életmód mellett sem szenvedjünk hiányt semmiben. A vegánok számára nagy segítséget jelent, hogy már sokféle, akár egzotikusnak is mondható növényi alapanyag áll rendelkezésre. A nehezebben pótolható tápanyagokat, mint a vas vagy a B-vitamin bizonyos típusa, már speciális táplálékkiegészítők formájában is bevihetjük a szervezetünkbe. A veganizmus azonban lehet akár egy diéta segítőtársa is.