Vigyázz az ecettel, ha takarítasz!

Széles azoknak a dolgoknak a skálája, melyeket az ecet foltmentessé, ragyogóvá és higiénikussá varázsol. Előnyeinek itt még nincs vége, hiszen olcsó, környezetkímélő és a főzéshez is felhasználhatjuk. Azonban nem mindent lehet vele tisztítani, ezért mielőtt egyetlen ecetes üveggel felszerelkezve belevágnánk a nagytakarításba, legyünk körültekintőek!

[wp_ad_camp_1]

Az ecet természetes savtartalma miatt kimarja a természetes köveket, ezért grániton és márványon sem használható. Ugyanígy a kőből készült padlólapok esetén is kerüljük az ecetet, ezek takarításához az ammónia és a citrom sem ideálisak. Jobban járunk, ha egyszerűen vízzel és tisztítószerrel töröljük át őket.

Takarítás ecettel

Takarítás ecettel

A vasból készült tárgyakat az ecet erősen roncsolja. Akár felfrissíteni, akár megtisztítani szeretnénk őket, az ecetet tegyük félre és használjunk speciális tisztítószert. Sokan esküsznek rá, hogy folttisztításban az ecet verhetetlen. Fogjunk egy szivacsot és próbáljuk ki, vajon kihozza-e a fű, tinta, fagylalt, vörösbor vagy vér okozta foltokat. Önmagában biztosan nem. A friss foltokra érdemes folttisztító mosószert alkalmazni.

Vannak, akik a keményfa padló felmosásához használják az ecetet és állítják, semmitől sem csillog fényesebben. Azonban szép számmal akadnak olyanok is, akik már ráfizettek erre, az ő példájukból okulva inkább ne vagy csak jelentősen felhigítva használjuk az ecetet, de még jobb, ha padlóápolóval őrizzük meg a keményfa szépségét.