Zsuffa Ákos a szakképzési reformról

A szakképzésben bekövetkező változások nagy médiafigyelemmel járnak. Nem csoda, hisz egy kisebb reformról van szó, amit nem csak a szakmabeliek figyelnek érdeklődéssel.

[wp_ad_camp_1]

Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke pozitívan nyilatkozik a közeljövőben megvalósulni látszó változásokról, mi több úgy gondolja, régóta érett a reform. Nem csoda, hisz az OKJ 760 szakképesítést jegyez. Ehelyett a kormány egy új rendszerben gondolkodik. Vagyis az OKJ-s rendszer menesztésre kerül és helyette üdvözölhetjük a két szakmalistát. A 760 szakképesítés helyett körülbelül 170-180 maradna, amiket kizárólag iskolai jellegű képzés keretein belül lehetne tanulni. Míg a speciális, részterületekhez kapcsolódó tudást felnőttképzésen belül tudják elsajátítani a diákok. Így az eddig kínálat vezérelt képzés helyett kereslet vezérelt képzés valósulhat meg. Ez mindenképpen pozitív változásoknak ad irányt.

Ugyanakkor Zsuffa Ákos arról is beszélt, hogy a szakképzés átszervezésének egyik legnagyobb akadálya az egyre súlyosabbá váló tanárhiány lehet. Márpedig minőségi szakoktatókra nagy szükség van, a szakképzésbeli változásoknak az is a célja, hogy a meglévő szakembereket tovább képezzék, emellett pedig tovább növeljék a szakképzésben tevékenykedő oktatók számát. Továbbá iskolafelújítási programokat is indítanak például Győrben és Miskolcon. A modernizációra nagy szükség van, hisz némely tanműhelyek már a nyolcvanas években is elavultnak számítottak. Ha mindezek megvalósulnak, akkor a magyarországi szakképzés felvirágozhat. Zsuffa Ákos azt is kiemelte, hogy nem csak digitális tananyagra, hanem úgy nevezett digitális tanárok is kellenek. A modern informatikai alapú technológiák és programok ma már elvártak.