A balatonfüredi Anna-bál

Minden évben igen nagy hangsúlyt kap a sajtóban az Anna-bál. Olyannyira beépült a köztudatba, hogy már a külföldi vendégek is alig várják a Füredi Anna-bál kezdetét. A szinte turisztikai eseménnyé vált esemény történelmi vonzatát is érdemes áttekinteni.

[wp_ad_camp_1]

Régi iratok és elbeszélések szerint a legelső Anna-bál, Szentgyörgyi Horváth Anna Krisztina nevéhez fűződik, akinek a névnapján rendezték meg az első Anna-bált 1825. július 26-án. A fiatal leány ezen a bálon ismerte meg későbbi férjét, Kiss Ernő huszárkapitányt. A név sokunk számára ismerősen csenghet, hiszen az egyik Aradi vértanúról van szó. 1862 óta a bálkirálynőket egy aranyalmával jutalmazzák a nemzeti öntudatban tartott rendezvényen. Minden résztvevő zsinóros dolmányban és gyöngyös pártákban jelent meg ezen a nem mindennapi eseményen. 1954-rel Deák idejére vezethető vissza az, amikor már igazi vonzó mulatságnak számítottak az Anna-bálok. Ekkor a bál színtere a Balaton étterem volt, de később ezt átrakták a mai Anna Grand Hotel területére.

Balatonfüredi Anna-bál

Balatonfüredi Anna-bál

A Magyar Állami Operaház művészei mind a mai napig eljárják a nyitótáncot, azaz a palotást. A palotást az Anna báli keringő követi. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. a bál összes hölgy résztvevőjének egy porcelán szívet ajándékoz, ezzel segítve azt, hogy egész életükben emlékezzenek erre a jeles napra. Egy szakmai zsűri kiválasztja a jelenlévő hölgyekből a legszebb 15-öt és a Duna TV nézőire bízzák, hogy adott évben ki legyen az Anna-bál szépe és két udvarhölgye. A bál győztese nem csak az aranyalmát kapja, hanem egy Viktória mintás herendi vázát is.