Mit kell tudni a squash-ról?

Önt is érdekli a squash csak még nem volt ideje kipróbálni? Mi most megpróbáljuk összefoglalni, amit tudni illik, mintha egy gyorstalpaló squash oktatás résztvevője lenne. A squash labdajátékot, azaz a fallabdát két játékos játszhatja egy 9,75 méter hosszú pályán.

A játék célja tulajdonképpen nem a labda eltalálása, hanem az, hogy az ellenfelünket hibázásra kényszerítsük és így gyűjtsünk minél több pontot. A földön maximum egyet pattanhat a squash labda mielőtt az ütőnkhöz ér. A squash pálya főfalának legalján található egy sáv, amely fémmel borított és tinnek nevezik. Ha ezt a felületet érintjük a labdával, akkor hibázunk. Hibának számít a határvonalakon kívülre ütött labda, valamint ha egyáltalán nem találjuk el a labdát. Érdemes ezt az utóbbit kierőszakolni ellenfelünkből. 3 szett nyerése kell ahhoz, hogy a teljes meccs a miénk legyen.

Squash

Squash

A squash oktatáshoz még hozzátartozik, a squash labdák ismerete is. A labdákon különböző színű pontok találhatóak. A legjobban a kék pontos labda pattan, ezt inkább a kezdőknek javasolják, hiszen így nem kell akkora erővel beleütni a labdába, hogy az minél előbb visszapattanjon. Utána következik a piros, a fehér majd a sárga pontos. A sárga pontos labdákat már általában nagyobb versenyeken használják és igen nagy művésznek kell lenni ahhoz, hogy ennél a labdánál ne hibázzunk!

Ha úgy érzi, hogy kedvet kapott ehhez a sporthoz, akkor tényleg érdemes kipróbálni. Ma Magyarországon már számtalan squash központ jött létre, ahol bátran ki is próbálhatjuk ezt a labdajátékot!