A bolha és annak kellemetlen csípése

Parányi vérszívó paraziták, amelyek szinte minden állaton megtalálhatók. Leggyakrabban a kutya vagy a macska bolhája támadhat meg minket is. Habár csípésük ma nem okoz komoly veszélyt, jobb, ha elkerüljük őket, mivel igen kellemetlenül viszkethetnek a csípések.

[wp_ad_camp_1]

A bolha néhány milliméter nagyságú élőlények, melyek főleg emlősök vérével táplálkoznak. Nálunk több tucat fajtája ismert. Házikedvenceinkkel való érintkezéskor könnyen átugorhatnak ránk a bolhák. Ezek az apróságok a 20 fok körüli hőmérsékletet szeretik és a magasabb páratartalmat. Ez miatt főleg nyáron aktívak. Az elhanyagoltabb helységekben is megtelepedhetnek, például színházakban vagy tömegközlekedési járművekben. A bolha csípése kicsi, vörös pötty, mely igen kellemetlenül viszkethet. A csípések általában a boka, csukló vagy a lágyéktájékon jelennek meg. A csípések vakargatásával komoly fertőzéseket idézhetünk elő, ezért fontos, hogy ne kaparjuk ki a csípést. Használjunk valamilyen rovarcsípésre ajánlott krémet.

Bolha

Bolha

A bolhák csak nagyon ritkán juttatnak fertőző és veszélyes kórokozókat a szervezetbe. Régen a pestist át tudták vinni a bolhák az emberre. Ilyenkor a Yersinia baktérium a bolha szervezetéből az emberébe jutott. A heves viszketés enyhítése érdekében az antihisztamin tartalmú krémek és kenőcsök mellett alkalmazhatunk hideg borogatást is. Fontos megelőzni a bolhacsípést. Ezt úgy tehetjük meg, ha kedvenceink szőrén rendszeresen alkalmazunk bolhamentesítésre vásárolt szereket és tisztán tartjuk őket. Amennyiben otthonunkban megtelepedtek ezek az apró paraziták, akkor vásároljunk bolhaírtásra alkalmas spray-ket vagy porokat. Ha ezek a szerek nem váltak be, akkor keressünk fel egy megbízható és hozzáértő rovarírtással foglalkozó szakembert vagy céget és bízzuk rá a feladatot.