A citromfű sokszínűsége és felhasználása

Sajnos manapság egyre kevesebben használnak gyógyfüveket, annak ellenére, hogy sok esetben ugyanaz a hatás érhető el fogyasztásukkal, mint egy gyógyszerével. A citromfű egy elég könnyen felismerhető növény.

[wp_ad_camp_1]

A citromfű felhasználása sok mindenben hasznos. Az árvacsalánfélék családjába tartozik, tehát levelei majdnem teljesen ugyanolyanok, mint a csaláné és virágja fehér. Illata kellemes és a citromra emlékeztet, ahogy az a nevében is megjelenik. A citromfű leveleit frissen és szárítva is felhasználhatjuk, ahogy általában az ehhez hasonló növényeket. A gasztronómiában több ételhez is szokták használni fűszerként, mint például különféle mártásokhoz, salátákhoz, gombás ételekhez, halakhoz , gyümölcslevesekhez, sőt még üdítőitalokhoz és fagylaltokhoz is. Emellett gyakran alkalmazzák gyógynövényként is, hiszen rengeteg jó hatása van. Csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az emésztést, epeműködést, élénkítő hatású, gyomorerősítő.

Citromfű

Citromfű

Tehát gyomorrontás, hányinger, gyomorsavtúltengés és puffadások esetén nagyon jó hatással van a gyomorra. Nyugtató hatása van, ezért nagyon gyakori, hogy fejfájás és alvászavarok esetén is használják. Erősíti az idegeket ezzel is enyhítve az idegesség állapotát és sokak szerint a depresszió oldásában is van szerepe. Általában gyógyteát készítenek belőle forrasztással, amelyet zaklatott idegállapot, depresszió esetén fogyasztanak. Fontos, hogy a tea ne legyen túl erős, és naponta két-három pohárral meg lehet inni az étkezések között. Megfázás esetén is fogyasztható, hiszen izzasztó hatása van. Ne feledjük, hogy sok olyan növény van, amelynek gyógyító a hatása, és sokat segíthet, ha utána nézünk ezeknek és gyógyszer helyett például gyógyfüves teát iszunk és visszatérünk kicsit őseink szokásaihoz és az alternatív gyógyászathoz.