A COVID utáni szindróma súlyosan károsítja a gyermekek szívét

A gyermekek multiszisztémás gyulladásos szindrómája (MIS-C), amelyről feltételezhető, hogy összefügg a COVID-19-el, olyan mértékben károsítja a szívet, hogy egyes gyermekeknek egész életen át tartó monitorizálásra és beavatkozásokra lesz szükségük – mondták a kutatók a szeptember 4-én megjelent tanulmányban.

[wp_ad_camp_1]

„A kutatás szerint a gyerekek esetében nem kellett kimutatni a COVID-19 klasszikus felső légúti tüneteit a félelmetes MIS-C kialakulásához” – mondta Dr. Moreira. „Lehet, hogy a gyermekeknek nincsenek tüneteik, senki sem tudta, hogy betegségek, és néhány hét múlva kialakulhat ez a súlyos gyulladás a szervezetben.” „Ez egy új gyermekkori betegség, amelyről úgy gondolják, hogy a SARS-CoV-2-hez kapcsolódik” – mondta Dr. Moreira. „Halálos lehet, mert több szervrendszert érint. Legyen szó a szívről és a tüdőről, a gyomor-bél rendszerről vagy a neurológiai rendszerről, annyi különböző arca van, hogy kezdetben az orvosok számára nehéz volt megérteni.”

A MIS-C gyulladásának mértéke meghalad két hasonló gyermekkori állapotot, a Kawasaki-kórt és a toxikus sokk szindrómát. „A jó hír az, hogy ezeknek a betegeknek a Kawasaki általánosan alkalmazott terápiákkal – immunglobulin és glükokortikoszteroidok – való kezelése hatékony volt” – mondta Dr. Moreira. A 662 gyermek többsége szívbetegségben szenvedett, amit olyan markerek jeleznek, mint a troponin, amelyet felnőtteknél nagy pontossággal használnak a szívrohamok diagnosztizálására. „A gyermekek majdnem 90% -a (581) átesett az echó kardiogramon, mert ilyen jelentős szívbetegséget okozzott ” – mondta Dr. Moreira. Az aneurysmában szenvedő gyermekek a jövőbeli problémák legnagyobb kockázatának vannak kitéve. „Ezek olyan gyerekek, akiknek jelentős megfigyelésre és nyomon követésre lesz szükségük több ultrahang segítségével, hogy lássák, ez meg fog-e oldódni, vagy életük végéig betegek lesznek”.