A Déli-óceán jövőbeni CO2-felvételének bizonytalansága felére csökkent

Bárki, aki a globális szén-dioxid-körforgást kutatja, elképzelhetetlenül nagy számokkal küzd. Az előrejelzések szerint a Déli-óceán – a világ legnagyobb óceán-süllyesztő régiója az ember által előállított szén-dioxid-kibocsátáshoz vezethet.  Az előrejelzések szerint 1850 és 2100 közötti időszakban magas szén-dioxid-kibocsátási forgatókönyv szerint összesen mintegy 244 milliárd tonna emberi eredetű szenet szív fel a légkörből, de a felvétel valószínűleg csak 204 vagy akár 309 milliárd tonna lehet.

[wp_ad_camp_1]

Ennyit változik a klímamodellek jelenlegi generációjának előrejelzése. Ennek a nagy bizonytalanságnak az oka a Déli-óceán bonyolult keringése, amelyet nehéz pontosan bemutatni az éghajlati modellekben. „A kutatások hosszú ideje próbálják megoldani ezt a problémát. Most körülbelül 50 százalékkal sikerült csökkentenünk a nagy bizonytalanságot” – mondja Jens Terhaar, a Berni Egyetem Oeschger Klímaváltozási Kutatóközpontjában. A „Sciences Advances” című tudományos folyóiratban most bemutattak egy új módszert a Déli-óceán széndioxid-kibocsátásának korlátozására. Az ember által előállított CO2 felvétele és a felszíni vizek sótartalma közötti kapcsolat kulcsfontosságú ebben, ezt a továbbiakban is vizsgálni kívánják.

„Az a felfedezés, miszerint ez a két tényező szorosan összefügg egymással, segített nekünk abban, hogy jobban korlátozzuk a Déli-óceán jövőbeni CO2-kibocsátását” – magyarázza Thomas Frölicher. A Déli-óceán széndioxid-kibocsátásának jobb korlátozása előfeltétele a jövőbeni éghajlatváltozás megértésének. Az óceán elnyeli az ember által előállított CO2-kibocsátás legalább egyötödét, és mint ilyen, lelassítja a globális felmelegedést. A felvétel messze legnagyobb része, mintegy 40 százaléka az Óceán déli részén történik.