A gyógyszerfüggőség ördögi köre

Bár semmiképpen nem nevezhető szenvedélybetegségnek, de mindenképpen olyan hatással van szervezetünkre a gyógyszerfüggőség, melytől hasonlóan nehéz megszabadulni, mint az alkoholtól, vagy éppen a dohányzás rossz szokásától. Természetesen nem mindegy, hogy a gyógyszerfüggőség mely típusáról beszélünk. Az egyik esetben az orvos által felírt gyógyszer valamilyen hatóanyaga miatt alakul ki a szervezetben egy függő helyzet, s ha nem kapja meg a beteg a napi rendszerességgel előírt adagot, akár súlyos pszichés és fizikai tünetek is jelentkezhetnek.

[wp_ad_camp_1]

Már ki is derült, hogy ezek a gyógyszerek általában pszichés megbetegedésekre kerülnek felírásra. A nyugtatók, antidepresszánsok és feszültségoldók bizony olyan tulajdonságokkal bírnak, melyek sajnos nem csak a kialakult pszichés megbetegedést szüntetik meg, hanem akár komoly függőséget is okozhatnak. Elhagyásuk éppen ezért csak fokozatosan lehetséges.

Szintén a gyógyszerfüggőség tünetei jelentkeznek abban az esetben is, ha a beteg kizárólag csak valamilyen tabletta szedésével bizonyosodik meg arról, hogy betegsége igenis kezelés alatt áll. A sokszor feleslegesen szedett gyógyszerek pedig éppen ellenkező hatást válthatnak ki, mint amire szolgálnának.

Gyógyszerfüggőség

Gyógyszerfüggőség

A gyógyszerfüggőség tehát ebben az esetben inkább pszichés jellegű, mint fizikai, hiszen a szervezet nincsen hozzászokva egy bizonyos hatóanyaghoz, így a gyógyszerfüggőség kezelése ebben az esetben kizárólag a pszichés tényezők alakításával valósítható meg.

A betegségekhez való egészséges hozzáállással, a pszichés problémákra felírt gyógyszerek ésszerű szedésével, és a megfelelő szakember kiválasztásával már sokat tehet annak érdekében, hogy ne essen a gyógyszerfüggőség csapdájába.