A hal nyálkája válasz lehet az antibiotikum-rezisztenciára

Egy nemrégiben készült tanulmány a hal nyálkájára összpontosít, vagyis összefüggést keres  a nyálka és az antibiotikum-rezisztencia között. Ez a tanulmány azt vizsgálja, hogy a halak bevonatos nyálkája antibiotikumokkal rendelkezik-e. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint az antibiotikum-rezisztencia a korunk egyik legnagyobb közegészségügyi kihívása.

[wp_ad_camp_1]

Az Egyesült Államokban minden évben becslések szerint 2 millió ember köt egy antibiotikum-rezisztens fertőzést. Ezek közül az emberek közül legalább 23 000 hal meg. Az orvosi kutatóknak sürgősen foglalkozniuk kell ezzel a jelentős és növekvő kérdéssel. A tudósok most a bolygó rejtett sarkaiba ástak, abban a reményben, hogy új és szokatlan szervezeteket találnak, amelyek segíthetnek legyőzni ezt a problémát. Például a kutatók az észak-írországi talajmintában az Egyesült Királyságban nemrég találtak új baktériumfajtát.

Antibiotikum rezisztencia

Antibiotikum rezisztencia

Más tudósok a barlangrendszerek sötét alvilágába vándoroltak, hogy megvizsgálják a biofilmeket az antibiotikum-rezisztens kórokozókkal szembeni potenciális felhasználásuk érdekében. Az Oregon Állami Egyetem és a Fullertoni Kaliforniai Állami Egyetem kutatói egy friss beavatkozást indítottak a felderítettlen baktériumtartályokba, figyelmet fordítva a halakat védő nyálkára, vagy a nyálkahártyára. Ahogy a szerzők írják, “sokféle baktériummal és vírussal élnek együtt, de gyakran ellenállnak a halálos fertőzéseknek.” Érdemes megtudni, hogy a hal védelmi mechanizmusai is megvédhetik-e az embereket. Sandra Loesgen, a doktori főmunkatárs szerint a tengeri környezet továbbra is viszonylag meggyőző, “érdemes megvizsgálni, minden tengeri környezetben lévő mikroba, amely új vegyületet nyújthat”. A csapat úgy döntött, hogy a fiatalabb halakra összpontosít, mert vastagabb nyálkahártya van.