A hárs gyógyító ereje

A megfázás, meghűlés és egyéb légúti panaszok ellen legjobban a hárssal védekezhetünk. A hársfa kinézete igen előnyös, koronája sűrű, gömbszerű. Sárgás-fehér színű virágjaival kellemes illatokat áraszt tavasszal, illetve a nyár elején.

[wp_ad_camp_1]

Egy kifejlett példány magassága elérheti akár a 40 métert is. Orvosi célból a hárs virágait gyűjtik be, ezt szárítják, majd forrázással gyógyteát készítenek belőle, aminek íze édeskés, kissé fanyar, a mézre hasonlító illatot áraszt.  A hársfavirág gyűjtése tavasz végén, illetve nyár elején ajánlatos, amikor a virágzás még a kezdeti időszakban tart. Gyűjtése során igyekezzünk óvni a fát, ne törjük le az ágait, hogy a következő évben is tudjunk majd hársfavirágot gyűjteni. Teája izzasztó hatásokkal bír. Remekül alkalmazható köhögés ellen, erősíti az idegrendszert, serkenti a szívműködést, görcsoldó hatásokkal rendelkezik. Ezek mellett alkalmazható toroköblítésre, vagy fürdőként is kiváló lehet.

Hárs

Hárs

A hársfának számos faja ismert, viszont nem mindegyik virága használható fel teaként. Erre a legjobb, ha a kis- és nagy levelű, illetve a széles levelű hársat használjuk. Létezik még az ezüst és molyhos hárs is, ezeket inkább csak az iparban hasznosítják. Ennek a különleges fának a nektárjaiból a méhek, igazán ízletes mézet tudnak készíteni. Zamatos, jellegzetes íz világgal bír. Színe a világossárgától kezdve a közép barnáig terjed. Lassan kristályosodik. Tökéletesen alkalmazható megfázásra, köhögésre és lázcsillapításra. Ajánlott azok számára is, akik a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarokban küzdenek. A legjobb mézek a hárs kislevelű fa virágjából készül, mivel ennek van a legtöbb nektárja és ennek íze is a legfinomabb. A népgyógyászat a kisgyermekek és felnőttek számára is ajánlja a hársméz napi fogyasztását.