A hipnózis megváltoztatja az agyunk információfeldolgozási módját

Normális ébrenléti állapotban az információkat agyunk különböző részei feldolgozzák és megosztják, hogy rugalmas válaszokat adhassanak a külső ingerekre. A finn Turku Egyetem kutatói azt találták, hogy a hipnózis során az agy olyan állapotba került, hogy az egyes agyi régiók egymástól függetlenebben cselekedtek.

[wp_ad_camp_1]

„Normál éber állapotban a különböző agyi régiók megosztják egymással az információkat, de a hipnózis során ez a folyamat töredezett, és a különböző agyi régiók már nincsenek hasonlóan szinkronban” – írja Henry Railo kutató az Egyetem Klinikai Neurofiziológiai Tanszékéről. A megállapítás azt mutatja, hogy az agy a hipnózis során egészen másképp működhet, mint egy normál éber állapotban. Ez azért érdekes, mert a terepen heves viták folytak arról, hogy a hipnózis milyen mértékben módosítja az idegfeldolgozást. Az új eredmények segítenek jobban megérteni, hogy milyen típusú változások és mechanizmusok magyarázhatják a hipnózisnak tulajdonított tapasztalati és viselkedési változásokat, például a javaslatokért való felelősséget.

A tanulmány egyetlen személyre összpontosított, akit korábban alaposan tanulmányoztak, és amelyről kimutatták, hogy erőteljesen reagál a hipnotikus javaslatokra. A hipnózis során ez a személy olyan jelenségeket tapasztalhat, amelyek normál éber állapotban általában nem lehetségesek, például élénk és kontrollált hallucinációk. „Annak ellenére, hogy ezeket az eredményeket nem lehet általánosítani, mielőtt a résztvevők nagyobb mintáján replikációt végeznénk, bebizonyítottuk, hogy milyen változások történnek a hipnózisra különösen erősen reagáló személy idegi aktivitásában” – tisztázza Jarno Tuominen, vezető kutató a Pszichológia és Beszéd Patológia Tanszéken. A vizsgálatot annak nyomon követésével végezték, hogy a hipnózis és a normál ébrenlét alatt hogyan terjed egy mágneses indukciójú elektromos áram az agyban.