A kacsazsír egészséges főzési alapanyag, számos előnnyel. Mivel nagyon drága a piacon vásárolni, nagyon egyszerűen elkészítheti egész kacsából. Készítsen állományt a maradék kacsából. Ügyeljen arra, hogy a vizet ne keverje kacsazsírral, mert sokáig eláll. Mindig víz keverése nélkül tárolja. A kacsazsírt hűtőszekrényben tarthatja.
Olvadáspontja sokkal alacsonyabb a vajhoz képest, így egészségesebb főzési közeg. Megfőzheti vele a napi ételeit is. Használja burgonya, gomba, tök, hús és garnélarák főzésére. A kacsazsír nagyon jót tesz az egészségnek. Az egészségügyi előnyeiről a továbbiakban fogunk beszélni. A csontbetegség akkor érinti az embert, ha a kalcium nem szívódik fel megfelelően a szervezetben. A kacsazsír zsírsavakat tartalmaz, amelyek segítik szervezetünket a kalcium felszívódásában. Így a kacsazsír nagyon jót tesz csontozatunk egészségének. A cukorbetegek számára előnyös, ha kacsazsírt használnak az ételek elkészítéséhez. Magas többszörösen telítetlen zsírtartalma segít a cukorbetegség szabályozásában a vércukorszint csökkentésével. Így a kacsazsír nagyon hasznos a cukorbetegek számára. Kiderült, hogy a kacsazsír nagyon jót tesz a szív egészségének. Azoknál, akik főzéshez használják, kisebb a szívroham kockázata, mint azoknál, akik más zsírokat használnak főzéshez.
A kacsazsír nagyon egészséges, mivel az egészséges zsírok gazdag forrása, azaz az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsíroké. Magas Omega 3 és 6 zsírtartalmának köszönhetően segít az egészség javításában. Így a kacsazsír használatával omega-zsírokhoz juthat. A kacsazsír használatával egészségessé teheti veséjét. Az ebben a főzési közegben található zsírsavak javítják veséink működését. A vese egészségét kacsazsírral lehet javítani. A kacsazsírban található egyszeresen telítetlen zsírok segítenek a koleszterinszint csökkentésében. Ezért nagyon előnyös a magas koleszterinszint problémájával küzdő betegek számára.