A képeslapgyűjtés rövid története

Még nincs másfél évszázada annak, hogy a képeslapokat hivatalos küldeményként ismerték el. Pontosan 1878. június 1-én Párizsban megtartott Nemzetközi Postakonferencián döntöttek úgy a részt vevő tagországok küldöttei, hogy hivatalos postai küldeménynek fogadják el a képeslapokat.

[wp_ad_camp_1]

Természetesen a képes levelezőlapok története ennél is régebbre nyúlik vissza, ám hivatalosnak csak ettől az időponttól tekintjük. Gyakorlatilag a képeslapok megjelenésével egyidejűleg elkezdték a gyűjtésüket is, sorra alakultak meg a képeslapgyűjtő klubok. De mit tekintünk régi képeslapnak? Általában azokat a lapokat, amelyek a második világháború, azaz 1945 előtt készültek, ezek között sok az egyedi és a különféle manufaktúrák által készített képeslap.

Képeslap

Képeslap

1945-től sajnos a képeslap készítés is állami monopólium lett, és a kis darabszámú változatos képes levelezőlapok helyett előtérbe kerültek a nyomdai úton nagy mennyiségben előállított lapok. Ezek is többnyire vagy valamilyen politikai eseményhez kötődtek, vagy ünnepnapokhoz, illetve turisztikai célpontokat ábrázoltak. A képeslapgyűjtőknek fontos megtanulniuk, hogy a képeslapokat bélyeg nélkül gyűjtik, ezeket célszerű eltávolítani a lapokról.

Magyarországon a Szerencsen található Zempléni Múzeumban van a legnagyobb gyűjtemény, melynek nagy részét az ország talán legnevesebb gyűjtője Dr. Petrikovits László ajándékozta a múzeumnak. A képeslapokat célszerű tematikájuk alapján sorba rendezni. Értékük elsősorban az előállításuk óta eltelt idő és a darabszám függvénye. A legritkább és legrégebbi lapok akár több millió forintot is érhetnek.