A kerékpár lakatok és azok típusai

Ahhoz, hogy kerékpárunkat biztonságban tudjuk a kerékpár lakat elengedhetetlen kellék. Ma már több lakat közül is lehet választani, nézzünk meg most párat. A spirálzár nevét az alakjáról kapta. Ez a kerékpár lakat általában drótsodronyból készül és műanyaggal vagy gumival van bevonva. Sajnos nem sokat ér, gyakorlatilag alkalmatlan biciklilakatolásra. Sokkal inkább használható szerszámok rögzítésére.

A kábelzár az említett spirálnál talán egy fokkal erősebb, mivel vastagabb. Többségében ez a kerékpár lakat is drótsodronyból készül, tehát nem alkalmas lakatolásra. A vastagsága ugyan megtévesztő lehet, mivel bizonyos típusoknál a drótsodrony köré még alumíniumgömböket is szerelnek, hogy könnyebb legyen összetekerni. Ettől függetlenül még mindig könnyedén elpattintható vagy fűrészelhető.

Kerékpár lakat

Kerékpár lakat

A lánc-lakat kombinációk már megállják a helyüket, avagy alkalmasak lakatolásra. Ez a módszer, kerékpár lakat a legelterjedtebb a motorosok körében is. Kétféle változata ismert. Az egyik az integrált záras, a másik esetében külön kell feltenni a lakatot a láncra, így a lakat bármikor kicserélhető. A lánc rész nagyon erős, ezért a kerékpár zárra kell nagyobb figyelmet fordítani. Nagy hátránya viszont, hogy a súlyra igencsak jelentős, ezért körülményes a hordozása.

A kerékpár lakatok közül az U-lakat a legbiztosabb módszer. Lehetetlen fűrészelni és a zár részhez is körülményes hozzáférni, ugyanis az bele van építve az átfogó részbe. Ennek már a súlya is elfogadható, sőt a legtöbb típushoz adnak rögzítőalkatrészt is, így könnyen a vázra lehet szerelni. Hátránya viszont ennek a kerékpár lakatnak is van, hiszen csak kevés helyen használható, mivel kicsi objektumot tud csak átfogni. Emiatt ezt egy hosszabb zárral együtt érdemes használni, ami természetesen a biztonságot is csak méginkább fokozza.

Forrás: Kerékpár lakat