A kútfúrásról általában

Sokan vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy családi házban élünk vagy van egy kedves kis hétvégi házunk. A legjobb és legpraktikusabb vízvételezés a kútból is történhet, ha időnk és pénztárcánk is megengedi. A kútfúrás nem a legolcsóbb mulatság, de hosszú éveken keresztül visszahozza az árát. A hálózatos vagy vezetékes víz igen sokba kerül, ezért érdemes az egyszeri nagyobb kiadás mellett döntenünk.

[wp_ad_camp_1]

A kútépítés előtt érdemes a szükséges engedélyeket minél előbb beszereznünk, nehogy emiatt tolódjon ki a kútfúrás időpontja. Szakhatósági engedélyek és tervdokumentáció nélkül elméletileg nem sok kútfúró vállalja majd el a kútfúrás munkálatait. Ha lehet, a kiválasztott kútépítő legyen geológus végzettségű, mert nem mindegy hogy hány kutat kell kifúratnunk, mire vizet talál. A kútfúró rendelkezzen referenciával, vagy esetleg ajánlja őt egy ismerősünk.

Kútfúrás

Kútfúrás

A kútfúrás legelső lépése az, hogy a kútfúró kijelöli a leendő kút helyét. A lehelyezendő béléscső átmérőjétől mintegy 10 cm-el kell nagyobbnak lennie a kifúrt fúrólyuknak. A szivattyút soha nem szabad kútfúrás előtt megvenni, így érdemes azt a kútfúrás után a kúthoz kiválasztani. A membránszivattyút teljesen felejtsük el, hiszen teljesen tönkreteheti a kutat az állandó vibrálásával, így kidobott pénzé válik a kútfúratás.

Ha úgy érzi, hogy szeretné, ha vízszámlája lecsökkenne, akkor érdemes a kútépítő segítségét kérni, mégpedig minél előbb, hiszen az árak egyre csak emelkednek és nem valószínű, hogy a közeljövőben csökkenő vízdíjakról értesülnénk a híradásokból!