Mire figyeljünk oda burkoláskor?

Igen sokan a saját készítésű burkolás mellett döntünk, amikor egy lakás csempézése kerül sorra. Szinte mindannyian úgy gondoljuk, hogy számunkra nem akadály egy-két csempe felrakása. Azt viszont nem árt, ha szem előtt tartjuk, hogy ez egy szakma. Szakma, amelyet a szakemberek hosszú éveken keresztül sajátítottak el az ipari iskolákban!

[wp_ad_camp_1]

A burkolás során számtalan hibát elkövethetünk. Már a legelső lépésnél igen érdemes odafigyelni, ez pedig maga a burkolóanyag választás. Mindig gondoljuk át, hogy a helyiség, amelyet csempézni szeretnénk vajon milyen igénybevételnek lesz kitéve. Egy fürdőszobai padló csempe nem kell, hogy ugyanolyan strapabíró legyen, mint mondjuk a nappalié. Gondoljunk csak bele, hogy egy nap hányszor haladunk át a nappalin és mennyit időzünk a fürdőben.

A másik igen fontos szempont, hogy a vízszigetelést a vizes helyiségeknél nem érdemes kispórolni, hiszen a szigetelés hiánya, más helyiségek vizesedéséhez is vezethet. A vízszigetelés egy erkély burkolás során is fontos lehet, hiszen a só majd télen kicsapódik és ezáltal a beton igen hamar tönkremegy.

Burkolás

Burkolás

A csemperagasztó kiválasztásánál a legjobb, ha a vásárlás helyszínén szakember tanácsát kérjük. Nem érdemes a ragasztóval spórolni, hiszen ha ezt megtesszük, akkor elképzelhető, hogy fél év múlva, vagy egy tél után kezdhetünk mindent elölről. Figyeljen oda, hogy akkora mennyiséget rendeljen meg a burkolólapból, amely se nem túl sok, se nem túl kevés. A túl kevés ahhoz vezethet, hogy egy esetleges csempe csere nem lesz kivitelezhető, hiszen elképzelhető hogy már az adott burkolóanyag nem is kaphat, mert megszűnt a gyártása. A túl sok pedig akkora készletet jelenthet, amelynek tárolása esetleg kivitelezhetetlen.