A labdajáték elengedhetetlen a fejlődéshez

A labdákkal való játék javítja a gyerekek motoros készségeit, szem-kéz koordinációját és időzítését, amelyek fontos részei a kisgyermekek fejlődési folyamatának. A labdákkal való játék során elsajátított készségek fontosak lesznek akkor is, amikor a gyerekek átállnak a közös és versenyszerű játékra.

Már nagyon korán bevezethető a babáknak, mert azonnal erősítik a motoros készségeket, és megismertetik a kicsiket a környezetükkel. A babák ugyanis már szinte kezdettől fogva vonzódnak a guruló dolgokhoz, mert a csecsemőt lenyűgözi a folyamatos mozgás. A labdák ráadásul lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy úgy érezzék, hogy a saját mozgásukon kívül valami mást is irányítanak. Mindemellett segítik az egyensúlyozási készségek fejlesztését, és lehetővé teszik a kicsik számára, hogy gyakorolják egy tárgy átvitelét az egyik kézből a másikba. A labda ide-oda gurítása egy módja annak, hogy két ember (a gyermek és egy játszótárs) között társas kötelék alakuljon ki. Ez a felváltva játszott játék egyben bevezetés az ok-okozat fogalmába is.

A kisgyermekek élvezettel fedezik fel a labda képességeit és a labda pattogtatásának, gurításának, dobálásának és rugdosásának különböző hatásait. A labda szórakoztató játék marad, miközben a gyermek az önálló játékból és a párhuzamos játékból átmegy a közös játékba, ami létfontosságú a szociális készségek fejlesztéséhez, mint amilyen például az osztozkodás, a szabályok betartása és az alkudozás. Hogy milyen labdát választunk a kicsiknek, az tulajdonképpen mindegy. Lehetőleg minél több színű, textúrájú és méretű legyen időnként elérhető számukra, hisz például egészen más készség egy kicsi, egykezes labda használata, mint egy vaskosabb, két kézzel eldobható. A legjobb, ha mindegyiket egyaránt megtapasztalja a gyermek. Arra azonban mindig nagyon figyeljünk oda, hogy ne legyen balesetveszélyes (akár a súlya miatt, akár eleinte azért, mert olyan pici, hogy az fulladásveszélyes), no és persze azt is tartsuk szem előtt, hogy ha beltéren folyik a játék, akkor érdemes valami nagyon puha golyót választani, ami nem tesz kárt a berendezésben.