A lázcsillapításról általában

A lázas állapot mindig arra utal, hogy a szervezet, védekező mechanizmusa beindul a különböző külső hatások ellen. Ez lehet egy vírus, egy baktérium vagy különböző élősködők. A szervezet védekezése abból áll, hogy fokozódik a szervezet immunanyag termelése. Ilyenkor a nyári időszakban igen fontos a lázcsillapítás, hiszen testünk még nehezebben tudja leadni a megtermelt hőt.

[wp_ad_camp_1]

Mindig törekedjünk arra, hogy a lázas állapotot minél előbb megszüntessük, hiszen a nagyon magas láz igen megterheli a szervezetet. Ez különösen fontos a gyermekek esetében. A láz mérését végezhetjük végbélben, hónaljban, vagy akár homlokon is. Ma már igen praktikus digitális lázmérők kaphatóak, amely igen gyorsan kimutatja  a lázas állapotot.

A láz során soha nem az a legfontosabb, hogy a magas hőmérsékletet azonnal megszüntessük. Csak a nagyon magas láz csökkentése ajánlott, hiszen pár fokos csökkenés elérése is ideális. A láz csökkentése mind gyógyszeres, mind pedig fizikális módszerekkel ajánlott.

Lázas állapot

Lázas állapot

A hűtő fürdős módszernél nagyon kell figyelnünk a víz hőmérsékletének beállítására, hiszen nem az a cél, hogy hirtelen igen magas hő különbséget érjünk el, hanem hogy fokozatosan csökkentsük a víz hőmérsékletét.  A hűtőfürdő megfelelő alkalmazásával elkerülhetjük a tüdőgyulladást. A fürdőt magas láz esetén mintegy 3-5 alkalommal lehet elvégezni. A gyógyszeres kezelések szájon át és kúp formájában is hatásosak. Általában nem szteroid gyulladáscsökkentő alkalmazása válik ilyenkor esedékessé, amelyet orvosi vényre válthatunk ki a patikákban.