A legjobb beltéri növények a tiszta levegőért

Azt már tudjuk, hogy a fotoszintézis révén a növények azáltal segítenek nekünk, hogy szén-dioxidot vonnak ki a levegőből, és tiszta oxigént juttatnak a légkörbe. Amióta a NASA az 1980-as években megvizsgálta a növényekben rejlő lehetőségeket a szuperzárt űrállomások levegőjének tisztítására, az embereket arra ösztönözték, hogy szobanövényekkel javítsák környezetüket.

Amikor a méreganyagok levegőből való eltávolításáról van szó, minél nagyobb a növény és a levele, annál jobban képes megtisztítani a környezetet. Hány növényre van szüksége a friss, egészséges levegőhöz? A válasz számos tényezőben rejlik, például a felhasznált bútorok és szőnyegek típusaiban és azok életkorában, hogy előfordul-e dohányzás a helyiségben, és hogy mennyire van lezárva a lakás. Kezdje egy vagy két jóképű példánnyal, és nézze meg, hová vezet az egészséges légkör iránti törekvés, amikor ezeket a levegőtisztító növényeket termeszti. A HortScience folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Hemigraphis alternata, a jávai félbibe növény nagyon hatékonyan távolítja el az illékony szerves vegyületeket (VOC), például a benzolt, a toluolt és az oktánt. Ezek a gyakori beltéri szennyező anyagok a mindennapi háztartási cikkekből, például festékekből, tisztítószerekből, hajlakkokból és még a szárazon tisztított ruhákból származnak.

A jávai félbibe növény mélyen ráncos lombozattal rendelkezik, ami extra nagy levélfelületet biztosít a levegőtisztításhoz. Ennek az alacsony növekedésű növénynek a hátoldala lila színű, amely jól elüt a mélyzöld levelekkel. Tartsa nedvesen a növényeket, és adja meg erős fényét, hogy megőrizze élénk lila színét. A Hedera helix a közönséges borostyán, amely a legtöbb fény- és talajviszonyokat tolerálja, de az a képessége, hogy eltávolítja az illékony szerves vegyületeket az otthoni levegőből, különlegessé teszi ezt a szobanövényt.