A legszebb ősi inka romok

Az inkák civilizációja a 13. század elején Peru felvidékein alapult. 1438-tól kezdve meghódították a Cuzco inka szívét körülvevő földeket, létrehozva a Kolumbiát megelőző Amerika legnagyobb birodalmát. A spanyolok 1532-es eljövetele véget vet a rövid életű Inka Birodalomnak. Civilizációjuk maradványa korlátozott, mivel a spanyolok megragadtak, amit tudtak.

[wp_ad_camp_1]

Az Inka nyomvonal mentén, a tengerszint felett 2840 méter magasságban található Llactapata Quechua „magas várost” jelent. Valószínűleg növénytermesztésre és tárolásra használták fel. Manla Inca Yupanqui elégette a Llactapatat a visszavonulása során, hogy visszatartsa a spanyol üldözést. Részben ezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően a spanyolok soha nem fedezték fel az inka nyomvonalat vagy annak egyik inka települését. Az Isla del Sol (a Nap szigete) egy sziklás, dombos sziget, amely a Titicaca-tó déli részén található. Az inka vallás szerint ez volt az első olyan földterület, amely akkor jelent meg, amikor a nagy áradás vizei visszahúzódtak, és a Nap előbújt a szigetről, hogy ismét megvilágítsa az eget. Mivel a Nap Isten szülőhelye az inkák több szent helyet építettek a szigeten. Az inka romok között szerepel a Szent szikla és a Chicana nevű labirintusszerű épület.

Sacsayhuamán egy inka falú komplexum, magasan Cusco városa felett. A császári várost, Cuscot puma formájában fektették le, az állat formájában , amely az inka-dinasztia jelképe volt. A puma hasa volt a fő plaza, a Tullumayo folyó alakította ki a gerincét, a Sacsayhuamán hegy pedig a fejét. Három párhuzamos falat építettek különböző szinteken, hatalmas méretű mészkövekkel.  A cikcakkos falak képviselik a puma fogait. Az inka fal úgy van felépítve, hogy egyetlen papírdarab sem fér el a legtöbb kő között. A Cuzco és Apurimac határán ülő Choquequirao (vagyis az arany bölcső) 3085 méter tengerszint feletti magasságban található. Az inka romjai tartalmaznak egy lépcsős konfigurációt, amely 180 teraszból áll.