A magasabb koleszterinszint és a tojásfogyasztás összeköthető a szívbetegséggel

Egy nemrégiben végzett tanulmány a tojás és az étrend-koleszterin magasabb fogyasztását a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halálozás nagyobb kockázatához kötötte. A megállapítás valószínűleg felgyorsítja a tojásokról és a szív egészségéről folytatott vitát. Az új kutatások arra utalnak, hogy az emberek egészséges étrend részeként korlátozzák a napi tojásbevitelüket.

[wp_ad_camp_1]

Úgy tűnik például, hogy az új tanulmány ellentmond az Egyesült Államokban hozott határozatnak, amely szerint az egészséges táplálkozásról szóló hivatalos tanácsadásból a diétás koleszterin és a tojás napi bevitelének bizonyos határértékeit el kell hagyni. A Feinbergi Orvostudományi Egyetem kutatói összegyűjtöttek és elemeztek hat amerikai tanulmányból származó adatokat, amelyek összesen 29 615 embert vizsgáltak. Ezek közül 45% férfi és 31% fekete volt. Összehasonlították az alapállapotú étkezési mintákat, amikor az átlagos résztvevői életkor 52 év volt.

Magas koleszterin

Magas koleszterin

Az amerikaiakra vonatkozó legújabb táplálkozási iránymutatások a 2015–2020-as évekre azonban már nem adnak korlátozást az étrend-koleszterin és a tojás bevitelére. Ezek magukban foglalják a hetente bevitt tojást az egészséges étrend részeként. „Megfelelő bizonyíték nem áll rendelkezésre a táplálkozási iránymutatásokra vonatkozó, az étrend-koleszterin mennyiségi korlátozására.”- állítják a kutatók. A felülvizsgált iránymutatások azonban megtartják azt az üzenetet, hogy a konkrét határértékek csökkentésének lehetősége nem azt jelenti, hogy az étrend-koleszterint többé nem fontos figyelembe venni az egészséges táplálkozási szokások kialakításakor. A kizárólag állati eredetű élelmiszerek – beleértve a tejtermékeket, a tojást, a kagylót, a baromfit és a húst – étrend-koleszterint tartalmaznak.