A mangán segít megelőzni a csontritkulást

A mangán fontos nyomelem, amely számos létfontosságú funkcióhoz szükséges, beleértve a tápanyagok felszívódását, az emésztőenzimek termelését, a csontok fejlődését és az immunrendszer védekezését.

Ez az alapvető tápanyag szorosan együttműködik más ásványi anyagokkal, beleértve a vasat is. Fontos szerepe van a tápanyagok, például a koleszterin, a szénhidrátok és a fehérjék szintézisében. Részt vesz a csonttömeg kialakulásában is, és segíti a hormonok egyensúlyát. Mangánt találhat olyan élelmiszerekben, mint a hüvelyesek, bab, bizonyos diófélék és magvak. Bizonyos mértékig a gyümölcsökben és a zöldségekben is megtalálható, bár általában a teljes kiőrlésű gabonát tartják a legjobb természetes forrásnak. Bárhol is található, a vasban (amely segít a hemoglobin képzésében és az oxigén szállításában a szervezetben) általában szintén jelen van. A mangán más ásványi anyagokkal, köztük kalciummal, cinkkel és rézzel kombinálva segíti a csontok egészségének megőrzését és csökkenti a csontvesztést, különösen az idősebb/postmenopauzális nőknél, akik hajlamosabbak a csonttörésekre és a gyenge csontokra.

A mangánhiány a csontokkal kapcsolatos rendellenességek kockázatát is jelenti, mivel ez az ásványi anyag segíti a csontszabályozó hormonok és a csontanyagcserében részt vevő enzimek képződését. Kiegyensúlyozza a kalciumszintet is – segít a kalciumhiány leküzdésében – és a foszforszintet, amelyek együttesen javítják a csontozat egészségét. Ez a szuperoxid-diszmutáz (SOD) nevű antioxidáns enzim kulcsfontosságú összetevője, amely segít a szabad gyökök elleni küzdelemben. Ez egy kofaktor is, amelyet fontos enzimek előállításához használnak, beleértve az arginázt és a glutamin-szintetázt. Ezek antioxidánsként működnek a szervezetben, segítve a szabad gyökök által okozott károk leküzdését, valamint az oxidatív stressz és gyulladások csökkentését, amelyek mindegyike olyan problémákhoz vezethet, mint a szívbetegség vagy a rák.