A meglévő gyógyszer javíthatja a tüdőfunkciót cisztás fibrózisos betegeknél

A kutatók szerint a piacon már rendelkezésre álló gombaellenes gyógyszer segíthet a cisztás fibrózisban szenvedőknek. Az amfotericin, amely egy gombaellenes gyógyszer, segíthet a cisztás fibrózisban szenvedő embereknek a krónikus bakteriális tüdőfertőzések elleni küzdelemben, amelyek hajlamosak előfordulni emiatt a betegség miatt egy közelmúltbeli tanulmány szerint.

[wp_ad_camp_1]

“Az igazán izgalmas hír az, hogy az amfotericin egy olyan gyógyszer, amely már jóváhagyott és elérhető a piacon” – mondta Martin D. Burke, Ph.D., tanulmányvezető és kémiai professzor az Illinois-i Egyetemen. Ez a tanulmány, amely a Nature című folyóiratban szerepel, felvázolja a kutatók bátorító eredményeit. A csapat tüdőszövetet használtak a cisztás fibrózisú emberekből, valamint a cisztás fibrózis modelljeiből, hogy megtudja, hogyan befolyásolja a gyógyszer a szöveti változásokat. Felismerték, hogy az amfotericin megváltoztatta a tüdőszövetet. Ezek a változások javított tüdőfunkciót jelentettek, és magukban foglalják a pH-szintek helyreállítását, fokozott antibakteriális aktivitást és a jobb viszkozitást. Emellett azt is elmondták, hogy az emberek ezt a gyógyszert közvetlenül a tüdőbe adhatják, ami csökkentheti a mellékhatásokat.

Burke professzor megjegyezte, hogy az amfotericin minden cisztás fibrózisban szenvedő ember esetében képes működni, függetlenül attól, hogy milyen mutációval rendelkezik; akkor is működhet, ha a fehérje hiányzik. “Ahelyett, hogy megpróbálnánk kijavítani a fehérjét, vagy génterápiát – amely utóbbi még nem hatékony a tüdőben – egy kis molekulájú helyettesítőt használunk, amely képes végrehajtani a hiányzó vagy hibás fehérje csatornafunkcióját.” A kezelés különösen értékes lenne a cisztás fibrózisban szenvedők 10 százaléka számára.