A pápuai Pacu hal

Pacu halakkal, nagy számban Dél-Amerikában az Amazonas, az Orinoco folyóban és Pápua Új-Guineában találkozhatunk. Ez a hal 27-28 kilósra is megnőhet. Gyümölcsökkel és kisebb halakkal táplálkozik, a fogai laposabbak és erősek, hasonlítanak az emberéhez.

[wp_ad_camp_1]

A Pacu hal, nem veszélyes az emberre, de a harapása komoly is tud lenni. Pápua Új-Guineába leharapta néhány meztelen férfi herezacskóját. Egyébként ezek a furcsa halak, már több európai folyóban és tengerben is felbukkantak. Svédországon kívül, már Franciaországban is kifogtak, a Szajna vízéből. Nem is kell bővebben megmagyarázni, hogy miért hívják, Pápua Új-Guinea lakói ezt a halat, gömbvágónak. A dél-amerikai hal emberszerű fogairól ismeretes, és arról, hogy szívesen támad a meztelenül fürdőző férfiak heréjére. Svédországban okozott kisebb pánikot, amikor egy halász, egy majdnem 30 cm-es példányt fogott ki egy tengerszorosban. Jeremy Wade, brit horgász heteket töltött Pápua Új-Guineában a különös halra vadászva, ahol megtudta, hogy egy példány, fiatal horgászokat kasztrált. Végül kifogott egy 18 kilós „golyómetsző” halat döbbenetes, emberi fogsorral. A kalandot meg is filmesítette.

Pápuai Pacu hal

Pápuai Pacu hal

A Pacu, elsősorban levelekkel, vízi növényekkel és apró csigákkal táplálkozik, de ha nincs elég élelem tartozódási helyén, megtámadja a kisebb méretű halakat is. Nagymértékben csökkent a vonzereje az Illionis állambeli Lou Yaeger tónak, mióta  megtudták, hogy egy egzotikus hal, a Pacu úszkál benne. Ezt Pápua Új Guineában „golyómetsző” halként emlegetik, és nem véletlenül! Nagyon tartanak tőle a fürdőzök, mert a bennszülöttek szerint, a Pacu, letépi a fürdőzők és a halászó férfiak nemi szerveit, aminek következtében az áldozatok gyorsan elvéreznek. Amerikai biológusok szerint, az amerikai tóban talált Pacu halak, hobbitartásból származnak, mert a megunt házi kedvencet, a felelőtlen gazdik, a tóba dobták.