A pizza története

Vannak olyan ételek, amelyek az egész világon elterjedtek, ismertek, mint például a pizza. A pizza egy olasz eredetű étel, amelynek alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, amit paradicsom, vagy tejföl alapú szósszal borítanak és erre különböző feltétek kerülnek, melyet végül reszelt sajttal szórnak meg és a sütőben megsütik.

[wp_ad_camp_1]

A leggyakoribb feltétek közé tartoznak a különféle zöldségek és felvágottak. Leginkább oregánóval és pepperónival fűszerezik. Az eredeti olasz recept szerint a pizzára szeletelt mozzarellat, bazsalikomot és olíva olajat tesznek, amelyre kerülhetnek más feltétek is. Annak ellenére, hogy a pizza szülőhazája Olaszország, rengeteg olyan változata alakult ki, amelyek más tájak konyhaművészetének sajátosságait viselik magukon, mint például az ananászos-sonkás hawaii pizza, a csípős, kolbászos magyaros pizza vagy a kukoricás mexikói pizza. Az alap pizzát, amelyet csak paradicsomszósszal, bazsalikommal és mozzarella sajttal ízesítenek, margheritának hívják. A pizza története az i. e. 3. századra nyúlik vissza, ahol egy írásban először írnak egy lapos kelt tésztáról, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek és köveken sütnek meg.

Pizza

Pizza

Maga a pizza szó először a középkorban jelent meg és egyszerűen csak lepényt jelentett, amit a pékek arra használtak, hogy kenyérsütés előtt megnézzék, hogy eléggé felhevült-e a kemence. A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Esposito nevéhez kötik, aki 1780-ban különleges pizzát készített egy királyi házaspár látogatása alkalmából. Ez a pizza olasz nemzeti színekben készült a bazsalikom a zöld, a mozzarella a fehér, a paradicsom pedig a piros színt jelképezte. A pizzát pedig Margherita di Savoia királynéról nevezte el. A pizza az 1950-es években kezdett elterjedni világszerte.