A ponty élőhelye

A ponty elsődlegesen az állóvizeket, illetve a lassú folyású folyóvizeket kedveli. Alacsony oxigéntartalmú vizekben is jól érzi magát, így nyaranta is előfordulhat a sekélyebb felmelegedő vizekben. Folyóvizek esetében elsősorban azokat a részeket kedveli, ahol a folyás valamiért lelassul vagy megtörik, illetve ahol fedezékre lelhet.

[wp_ad_camp_1]

A ponty nem rendelkezik saját területtel még az állóvizek esetében sem. Sok más halfajhoz hasonlóan folyamatosan vándorol, keresi a számára előnyös területeket, illetve azokat a helyeket, ahol bőséges táplálékra találhat. Amennyiben egy területen nagyobb mennyiségű élelemre bukkan, akkor a közelben marad, illetve rendszeresen visszatér. Ez magyarázza, hogy a horgászok etetőhelyein nagy valószínűséggel csapatostul tartózkodik.

Ponty

Ponty

Amikor a víz hőmérséklete lecsökken egy számára már kellemetlen szintre, akkor a mélyebb vizekben keres menedéket, ahol eltöltheti a telet. Ezt nevezzük vermelésnek, noha ilyenkor is vesz magához táplálékot, de minimális mozgást végez. Tavasszal a hőmérséklet növekedésével kezd újra virgoncabb életet élni; ilyenkor igyekszik nagyobb mennyiségű táplálékot magához venni, ezért felkeresi a gyorsabban felmelegedő partközeli helyeket.

A nyári melegben a ponty „pipálása” árulhatja el a tartózkodási helyét. A hal ilyen módon igyekszik fedezni azt az oxigénmennyiséget, amit rendesen a vízből nem tud felvenni. Ebben az időszakban előfordulnak látványos kiugrások is. Árulkodó jelként szolgálhatnak továbbá az aljzatról feltörő buborékok; ilyenkor mondják, hogy „túr a ponty”, de sajnos az esetek többségében csupán az iszap gázainak felszabadulásról van szó. Némi jártasság birtokában azonban a két jelenség megkülönböztethető egymástól, csupán meg kell figyelmünk a buborékok jellemzőit.