A rakéta története 1945-től napjainkig

Szergej Koroljov (1906-1966) volt az orosz Vosztok és Szojuz hordozórakéták tervezője. Az első sikeres műhold, a Szputnyik-1 fellövése 1957. okt. 4-én történt. A Vosztok-program egy szovjet emberes űrprogram volt, melynek célja, hogy először juttasson embert a világűrbe. Ennek keretében Jurij Gagarin elsőként repült fel a világűrbe 1961. április 12-én a Vosztok-1 űrhajóval.

[wp_ad_camp_1]

Werner von Braun (1912 – 1977) a német V2 rakéták tervezője 1945-től az Egyesült Államokban dolgozik.

  1. február 24-én volt az első kétlépcsős rakéta (393 km magasság) sikeres fellövése.
  2. május 5-én a Mercury–Redstone–3 rakétával felbocsátott Alan Shepard az első amerikai , aki az űrben járt.

A Hold meghódítása , az Apollo-program:
Július 20.: Saturn-V, az eddigi legnagyobb rakéta hátán az Apollo-11 űrhajóval Neil Armstrong, Edwin Aldrin – az első emberek a Holdon. Michael Collins az űrhajóban kering.

Az Apollo-program továbbfejlesztésével 1973. május 14-én indult az űrbe az első amerikai űrállomás, a Skylab (ejtsd: szkájleb), amely az addig pályára állított legnagyobb űreszköz volt.

Az űrállomás testét egy hordozórakétából alakították ki. Sajnos az erős naptevékenység miatt a Föld légköre lefékezte a keringő űrállomást, amely belezuhant a Csendes óceánba.

Rakéta

Rakéta

Szaljut-program:
A szovjeteknek nem sikerült olyan rakétát kifejleszteniük, amellyel a Holdra tudtak volna szállni, ezért Föld körüli pályán folytatták tovább űrtevékenységüket. 1971. áprilisában a szovjetek elindították az első űrállomást, Szaljut néven, Jurij Gagarin 10 évvel korábbi repülésére emlékezve. Ezt később még 6 űrállomás követte.

A Szaljut-6-on repültek még a volt szocialista országok, köztük Magyarország, (Farkas Bertalan, 1980. május 26.) űrhajósai is az Interkozmosz program keretében.

Space Shuttle:
Az Apollo-program befejeztével a NASA a Space Shuttle űrrepülőgép kifejlesztésébe fogott, amely az első teljesen újrafelhasználható hordozóeszköz volt.