A rövidszőrű magyar vizsla bemutatása

Rendkívül sokoldalú nagyra becsült kutyafajta, a sokak által kedvelt és szeretett magyar vizsla. Kitűnő vadászkutya, amely mindig nyomra vezeti a gazdáját és megtalálja a megsérült zsákmányt. Alkalmas vízi szárnyasok vadászatakor a lelőtt zsákmány tavakból történő kihozására.

[wp_ad_camp_1]

Nyugodt természetű, rendkívül okos kutya, őse feltehetőleg már a honfoglaló magyarokkal együtt érkezett a Kárpát-medencébe. Elismert fajta azonban csak 1935-ben lett, de tenyésztése már korábban megindult. Története során számos kutyafajtával kereszteződött, ilyen a német vizsla és az arab agár. A két világháborúban nagyon lecsökkent az állománya, ma azonban már nem tartozik a veszélyeztetett fajták közé. Közepes termetű kutya, a kan marmagassága 57-64 cm, a szukáé 53-60 cm, súlya 22-30 kilogramm között mozog.

Rövidszőrű magyar vizsla

Rövidszőrű magyar vizsla

Gyerekek mellé ajánlott kutyafajta, kedves, barátságos természete miatt. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy sok foglalkozást igénylő fajta, nem szeret heverészni, tehát akinek nincs ideje foglalkozni vele annak nem ajánlott. Rendkívül érzékeny, házőrzésre nem alkalmas, az emberek iránt ugyanis általános a szimpátiája, szeretetét szinte mindenkire kiterjeszti. A rövidszőrű magyar vizsla és a drótszőrű német vizsla kereszteződéséből alakult ki a drótszőrű magyar vizsla, amely sokkal izmosabb, zömökebb testfelépítésű és a hideget is jobban bírja. Aki tehát egy okos, mozgékony, közepes termetű kutyafajtát keres, annak jó szívvel ajánlható a magyar vizsla, akár család mellé is.