A stressz és az életmód megjósolhatja, mennyi ideig élünk

A várható élettartamot nemcsak a hagyományos életmóddal kapcsolatos kockázati tényezők befolyásolják, hanem az egyén életminőségéhez kapcsolódó tényezők, például a stressz. A 30 éves férfiak rövid élettartamának fő oka a dohányzás és a cukorbetegség. A dohányzás 6,6 évvel, a cukorbetegség 6,5 évvel csökkenti a várható élettartamot, a súlyos stressz pedig 2,8 évvel lerövidíti várható élettartamát.

[wp_ad_camp_1]

A kutatók a várható élettartamot az egyes kockázati tényezők egyidejű megváltoztatásával és a többi tényező értékének állandó szinten tartásával számították ki. Kizárólag a BMI-t, a vérnyomást és a koleszterinszintet nézték amikor az életmód-tényezőkkel kapcsolatos értékeket megváltoztatták. “Korábban a várható élettartamot általában csak néhány szociodemográfiai tényezőcsoport alapján értékelték, mint például az életkor, a nem és az iskolai végzettség. Ebben a tanulmányban több különböző tényező hatását akartuk felmérni az ember várható élettartamára, így összehasonlíthattuk a hatásaikat “- mondja Tommi Härkänen kutatási menedzser. A férfiak és a nők várható élettartama közötti különbségek nagyrészt a megváltoztatható kockázati tényezők miatt vannak.

Stressz

Stressz

“A tanulmány során érdekes volt, hogy a 30 éves férfiak és nők várható élettartama milyen kicsi volt ugyanazon kockázati tényező alapján. A finn statisztikák szerint a nemek közötti különbség az összes 30 évesnél több mint öt év volt, ami azt eredményezi, hogy a nők egészségesebb életmóddal bírnak, mint a férfiak”- mondta Seppo Koskinen kutatási professzor. Ebben a tanulmányban a különféle iskolai végzettséggel rendelkezők életkorának különbségei meglehetősen csekélyek voltak, amikor a többi kockázati tényező értéke azonos volt. Az egész lakosság várható élettartama jelentősen javulhat, ha segítenének a férfiakon és az alacsonyabb iskolai végzettségű embereken a jobb életmódválasztásban.