A svéd konyha finomságai

Szinte minden országnak és kultúrának megvannak a maga jellegzetességei, és ezzel együtt a jellegzetes ételei is. Ahogy a magyar konyha jut eszünkbe a paprikásról vagy az olasz a spagettiről, úgy minden nemzetnek van olyan étele, amiről az eszünkbe jut. Nincs ez másképp a svéd konyha esetében sem, melyről azonban talán nem tud mindenki annyit, mint az olasz, a francia, az angol vagy akár a mexikói ízekről.

[wp_ad_camp_1]

A svéd gasztronómia egyébként végtelenül egyszerű. Alapját a hús és a burgonya adja. A legtöbbször ez kerül az ebédlőasztalra a hétköznapi házakban. A hús lehet vadhús, disznó- vagy marhahús, de persze sok hal is elfogyasztásra kerül Svédországban. Friss zöldségek azonban nem nagyon képezik a hétköznapi étkezés részét, legalábbis régebben nem képezték, ennek pedig az ottani időjárásban keresendő az oka. Hiszen annyira rövid az az időszak, amikor bármi is megterem a természetben, hogy nem áll módjukban az embereknek, friss zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani. Természetesen a szupermarketek korában ez változik, hiszen így szinte minden nap elérhetőek a gyümölcsök és a zöldségek is. Az első, ami valószínűleg eszünkbe jut a svéd konyháról, az a húsgolyó, avagy a köttbullar. Talán azért is vált ez a legismertebbé, mert a legtöbb ikeában is megkóstolható, de akár fagyasztott állapotban is megvásárolható. Általában barnaszósszal és vörösáfonya-dzsemmel tálalják. De nem ez az egyedüli étel, amely a svéd konyhára jellemző. Biztosan sokan hallottak már például az erjesztett heringről, melynek azért az elfogyasztásához gyomorra van szükség. A tavasszal kifogott halat hónapokra konzervbe zárják érlelődni, augusztusban nyitják fel, és sörrel vagy pálinkával jóízűen elfogyasztják. Azonban, hogy a szagát miképpen tudják kizárni, az már egy másik kérdés. A lazac is a svéd konyha egyik jellemzője. Fogyasztják főve, pácolva és füstölve is.

Svéd konyha

Svéd konyha

Fontos azonban kiemelni, hogy a svédek előszeretettel fogyasztanak süteményeket, tortákat, kalácsokat is. Sőt, a napközbeni kávézások elengedhetetlen kísérői is ezek. Igazi finomságnak számít a svéd hercegnő torta, mely tejszínhabból, lekvárból és piskótából áll, világoszöld marcipán bevonó van rajta, porcukorral van meghintve, a tetejét pedig egy rózsaszín rózsa ékesíti. A svédek szeretnek enni, és ma már sokan tudják is, hogy ha jókat akarnak enni, akkor el kell látogatniuk Svédországba is. Ha ezt megtesszük, akkor mindenképpen kóstoljuk meg a húsos és halas különlegességeiket, de ne feledkezzünk meg a desszertről sem!