A szobanövények leveleinek sárgulásának gyakori okai

A szobanövényeken sárguló leveleket számos körülmény okozhatja. Néha az ok nyilvánvaló, ami azt jelenti, hogy azonnal diagnosztizálhatja és kijavíthatja. Vannak olyan esetek, amikor a probléma inkább rejtély. Ezekben az esetekben meg kell próbálnia egy-egy dolgot megváltoztatni, amíg javulást nem tapasztal a növényében.

Még a probléma kijavítása után is valószínű, hogy a sárga levelek idővel lehullanak. Ne aggódjon, ha a növény visszanyeri egészségét, lehetséges, hogy a következő növekedési időszakban új levelek jönnek létre. A növények termesztése mindig türelem kérdése. Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy kiküszöbölje a levelek sárgulásának gyakori okait, majd várja meg, mi történik. A túlöntözés vagy az öntözés a leggyakoribb bűnös, amikor a növény levelei sárgulnak. Ha sárga levelekkel rendelkező növénye van, ellenőrizze a cserépben lévő talajt. Száraz? Áztatott? Ha a növények nem kapnak elegendő vizet, leejtik a leveleket, hogy megakadályozzák a párolgást (lényegében a növény izzadásának módja), hogy megőrizzék a vizet. A leesés előtt azonban a levelek általában sárgulnak. Ha a talaj száraz, és ez történik, vegye fontolóra, hogy a növényt rendszeres öntözési ütemtervbe helyezze.

A túl sok víz ugyanúgy károsíthatja a leveleket. Ha a talaj nem folyik jól, a túladagolt víz elárasztja a talajt, és a gyökérzet szó szerint megfulladhat. Oxigén nélkül a gyökerek meghalnak. Ahogy sok növény öregszik, az alsó levelek sárgulnak és leesnek. Ez egyszerűen a növekedésük normális része. Ebben az esetben ne aggódjon. Ha a növény túl szárazzá válik, fontolja meg a fő szár visszavágását az új növekedés és bokrosodás elősegítése érdekében. A trópusi növényeken tapasztalható hideg huzat miatt a levelek sárgássá válnak és leesnek. Ez eltér az intenzív hidegnek való rövid ideig tartó expozíciótól, amelynek következtében a lombozat teljesen megbarnul, vagy halvány, átlátszó foltok jelennek meg az erek között.