A szúnyogok hogyan reagálnak a különböző színekre és napszakokra?

Egy új tanulmányban a kutatók megállapították, hogy az éjszakai és a nappali szúnyogfajok viselkedését vonzzák és taszítják a különböző színű fények különböző napszakokban. A szúnyogok a világon az embereket és az állatokat befolyásoló fő betegség-kórokozók közé tartoznak, és a megállapítások fontos következményekkel bírnak a fények felhasználásában a szúnyogok ellen.

[wp_ad_camp_1]

Azt mondják, hogy a rovarokat nem kifejezetten vonzza az ultraibolya fény, ezért az ultraibolya fényből előállított rovarcsapdákat széles körben használják rovarok elleni védekezésre. Megállapítottuk, hogy a nappal csípő szúnyogok a nappali fény spektrumának széles skálái vonzzák, míg az éjszaka csípő szúnyogok nappal erősen fényérzékenyek lehetnek a rövid hullámhosszú fények miatt – mondta Todd C. Holmes, az UCI Orvostudományi Iskola Fiziológiai és Biofizikai Tanszékének professzora. „Eredményeink azt mutatják, hogy az időzítés és a fényspektrumok kritikusak a káros szúnyogok fajspecifikus fényszabályozásában.” A szúnyogok széles körben fenyegetik az embereket és más állatokat mint betegség-kórokozók. Becslések szerint történelmileg a szúnyogok által terjesztett betegségek hozzájárultak az emberiség halálozásának feléhez.

Az új tanulmány tehát azt mutatja, hogy a nappali szúnyogok, különösen a nőstények, akik a megtermékenyített tojásukhoz vért igényelnek, a nap folyamán vonzzák a fényt. Ezzel szemben az éjszakai szúnyogok kifejezetten elkerülik az ultraibolya (UV) és a kék fényt a nap folyamán. Holmes laboratóriumában a szúnyogokkal kapcsolatos korábbi munkák meghatározták a fényérzékelőket és a cirkadián molekuláris mechanizmusokat a fény által közvetített vonzási/elkerülési viselkedéshez. Ennek megfelelően a cirkadián óra molekuláris zavara súlyosan zavarja a szúnyogok fény által kiváltott vonzódási és elkerülési viselkedését.