A tej árt a csontoknak

A legutóbbi statisztikák szerint a legnagyobb tejfogyasztással rendelkező kontinensek Amerika ás Európa, de azt is tudnia kell, hogy ugyanezen a két kontinensen hajlamosak a legjobban az emberek a csontritkulásra, ami ezután csontvesztéshez vezet. Mindannyian hallottuk már, hogy „a tej nagyon egészséges a csontjainknak”, vagy, hogy „a tej segít csontjaink erősítésében”, de vajon tényleg ez az igazság?

[wp_ad_camp_1]

Az orvos szakértők világszerte azt mondják, hogy boltokban vásárolt tehéntej nem egészséges, hiszen pasztőrözött, ami azt jelenti, hogy a tejet egy bizonyos hőfokra melegítik, aztán újból lehűtik. A gyártók azért hajtják végre ezt a folyamatot, hogy meghosszabbítsák a tej szavatossági idejét, és elpusztítják a káros baktériumokat, amelyek bizonyos betegségeket okoznak. De ez alatt a procedúra alatt sajnos a jó baktériumokat, például a pro-biotikumokat, az egészséges tápanyagokat és az enzimeket is elpusztítják. A pasztőrözési folyamat során a nyers tejben levő kalcium kémiai összetételét is teljesen elpusztítják, ami pedig nagy baj, hiszen a kalcium nagyon fontos a gyerekek növekedésében. A szervezetnek szüksége van kalciumra, hogy erősödjenek és megmaradjanak a csontok és a fogak, a véralvadás miatt, valamint az idegi impulzusok és a szívritmus szabályozása miatt is.

Tej

Tej

A testünkben levő kalcium 99%-a a csontokban és a fogakban van, a további 1% pedig a vérben és egyéb szövetekben. Azt is tudnia kell, hogy miután a tej átesik a pasztőrözési folyamaton az savas étellé válik, ami nagy problémát jelent. A szervezetnek muszáj megtartani egy bizonyos pH szintet, hogy fenntartsa a homeosztázist. Minél több ilyen feldolgozott és finomított ételt fogyasztunk, annál savasabb lesz a testünk, ezért állandóan meg kell találni a módját annak, hogy a pH érték állandó legyen. Ez úgy történik, hogy kimosódik a szervezetből a kalcium és a magnézium, gyakran a csontokból, így egy idő után azok legyengülnek, törékenyek lesznek. Minél több tejet fogyaszt az ember, annál jobban rongálja szervezetét, csontjait.