A tudomány az aquafaba mögött

Az Aquafaba vagy az a folyadék, amely egy habcsókban van, az egyik legizgalmasabb főzési „felfedezés” a közelmúltban. Nemcsak arra jöttek rá, hogy a tojás kiváló vegán helyettesítője, hanem a kíváncsi házi szakácsok a konyhájukban kísérleteztek azzal kapcsolatban, hogy találjanak valamit, amely megközelítőleg tudná helyettesíteni a tojásfehérje viselkedését finom desszertekben, például habcsókokban.

[wp_ad_camp_1]

A széles körű elérhetőségen és azon a tényen kívül, hogy nagyon megfizethető, tetszik az aquafabával való együttműködés ötlete, mert ez egy olyan módszer felhasználási módja, amelyet sok esetben egyébként a mosogatóba öntenek. Az aquafabával, mint tojáshelyettesítővel való kísérletezés során azt tapasztaltuk, hogy ez néha gyönyörűen működik, például az aquafaba alapú palacsintákban, de néha nem, mint például amikor megpróbáltuk tojással helyettesíteni a brownie készítését. Úgy döntöttünk, hogy alaposabban megvizsgáljuk az aquafabát, és megnézzük, hogyan viselkedett különböző körülmények között, és közben megpróbálunk kitalálni egy jó aquafaba habcsók receptet. Az Aquafaba hasznossága elsősorban abban rejlik, hogy képes habot készíteni belőle.

A habok emulziók, csakúgy, mint egy salátaöntet vagy szósz, de míg a majonézhez hasonló szósz olaj-víz emulzió, a vinaigrette pedig víz-olaj emulzió, addig a hab levegő-víz emulzió. Vagyis a levegőmolekulák szétszóródnak és vízmolekulák veszik körül őket. Az Aquafaba gazdag olyan anyagokban, amelyek fokozzák a víz habképző képességét, mert a hüvelyes magvak, mint például a csicseriborsó és a szójabab, tartalmaznak albuminokat és globulinokat, ugyanazokat a fehérjéket, amelyek megtalálhatók a tojásokban, amelyek annyira hasznosak a kulináris habok létrehozásában.