A véletlenszerű felfedezés a stroke kezeléséhez

Meglepő felfedezésként a Massachusettsi Általános Kórház (MGH) kutatói azonosítottak egy olyan mechanizmust, amely megvédi az agyat a hipoxiától, a potenciálisan halálos oxigénhiánytól. Ez a szerencsés megállapítás, amelyről a Nature Communications beszámol, segítséget nyújthat a stroke kezelésének, valamint az agyi sérüléseknek, amelyek többek között a szívmegállás következményei lehetnek.

[wp_ad_camp_1]

Ez a tanulmány azonban egészen más céllal kezdődött – magyarázza Fumito Ichinose, vezető szerző, az MGH Anesztézia, Kritikus Gondozás és Fájdalom Orvostudományi Osztály kezelőorvosa és a Kritikus Gondozási Kutatás Anesztézia Központjának fő kutatója. Ichinose és csapata egyik fókuszterületén olyan technikákat fejlesztenek ki, amelyek előidézik a felfüggesztett animációt, vagyis ideiglenesen visszatartják az emberi létfontosságú funkciókat, és képesek később „újra felébreszteni” őket. Ez a létállapot hasonló lenne ahhoz, amit a medvék és más állatok átélnek a hibernálás során. Ichinose úgy véli, hogy a felfüggesztett animáció biztonságos kiváltásának képessége értékes orvosi alkalmazásokkal járhat, például szüneteltetheti egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő beteg életfolyamatait, amíg hatékony terápiát nem találnak erre.

Egy 2005-ös tanulmány megállapította, hogy a hidrogén-szulfid nevű gáz belélegzése miatt az egerek felfüggesztett animáció állapotába kerültek. A hidrogén-szulfidot, amelynek rothadt tojásszaga van, néha „csatornagáznak” nevezik. Az emlősök agyának oxigénhiánya fokozott hidrogén-szulfid termeléshez vezet. Amint ez a gáz felhalmozódik a szövetben, a hidrogén-szulfid megállíthatja az idegsejtek energia-anyagcseréjét, és halálukat okozhatja. Az oxigénhiány az ischaemiás stroke, a stroke leggyakoribb típusa és az agy egyéb sérülései jellemzője.