A világ egyik legnagyobb kontinense

A Föld egy csodálatos bolygó, ahol minden kontinensnek megvannak a maga sajátosságai, egyedisége kulturális, gazdasági és földrajzi szempontokból egyaránt. A világ egyik legnagyobb geológiailag önálló kontinense Dél-Amerika.

[wp_ad_camp_1]

Dél-Amerika geológiailag egy önálló kontinens a Föld nyugati féltekén , az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán között. A legnagyobb része a dél-amerikai kéreglemezen fekszik és Kolumbia meg Venezuela északi partjainak sávja pedig a karibi kéreglemezen. Társadalmi, kulturális és politikai értelemben azonban Közép-Amerikával együtt az Amerikai kontinens része. A kontinensen tizenkét független ország foglal helyet, valamint egy kül-birtok. Területe alapján, ami a Föld felszínének 3,5 százaléka, a negyedik legnagyobb kontinens a világon. Észak- és Dél-Amerikát egy kontinensként tartják számon, néhány régióját pedig szubkontinensként. Tartoznak még hozzá szigetek is, amelyek közgazdaságilag részei a dél-amerikai partjain található országoknak.

Dél-Amerika

Dél-Amerika

Az Andok hegység foglalja el a kontinens nyugati részét, és ettől keletre, az Amazonas folyó medencéjében leginkább trópusi erdők terülnek el. Országai közül Kolumbia, Suriname, Venezuela, Guyana és Francia Guyana határosak a Karib-tengerrel, ezért ezeket az országokat gyűjtőnéven Karibi-Dél-Amerikának is nevezik. A kontinens főbb ásványkincsi a réz, ólom, vasérc és kőolaj. A kontinensen Brazília terület és népesség szempontjából a legnagyobb országnak számít.  Az egész Földön, Dél-Amerikában van a legfajgazdagabb élőhely. Nagyon sokszínű itt az állatvilág és az itt őshonos állatok közé tartoznak a papagájok, tarantulák, emlősök és kígyók. Ha tehetjük, mindenképp látogassunk el erre a gyönyörű helyre, ahol rengeteg új, ismeretlen és izgalmas dologgal találkozhatunk.